Ґвалтували дітей на всіх захоплених територіях: Спливли нові факти про звірства рашистів в Україні

На всіх територіях України, які були звільнені від російських окупантів фіксується все більше випадків зґвалтування і знущання по відношенню до жінок, чоловіків, літніх людей, підлітків і дітей, передають Патріоти України.

Як заявила урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко в ефірі інформаційного телемарафону, такі факти зафіксовані в Херсонській, Харківській, Чернігівській, Київській, Донецькій, Луганській областях.

За її словами, злочини сексуального насильства над цивільними зараз фіксуються правоохоронними органами, Національною поліцією, органами прокуратури, а також громадськими організаціями, часто є першими, з ким виходять на контакт постраждалі.

"Сьогодні важливо документувати такі злочини проти цивільних осіб, ідентифікувати не тільки постраждалих, а й ідентифікувати злочинців, які їх скоїли. Сексуальне насильство під час війни – це військовий злочин або злочин проти людяності, що не має строків давності. За ці злочини несуть відповідальність і повинні бути покарані не тільки безпосередні ґвалтівники, а й командири, військове і політичне керівництво Російської Федерації. Вони або віддавали такі накази, або мовчазно погоджувалися на тортури і насильство щодо українських громадян", - зазначила Левченко.

Вона закликала всіх постраждалих не мовчати, а повідомляти про випадки скоєного російськими окупантами насильства:

  • на урядову гарячу лінію 15-47;
  • правозахисникам "Ла Страда-Україна" 116-123 (з мобільних телефонів).

Шалена спека чи холод? Синоптик розповіла, яким буде літо в Україні

п’ятниця, 17 травень 2024, 9:40

Усі мріють про тепле та приємне літо. Давати чіткі прогнози щодо погоди влітку ще зарано. Утім, Віра Балабух, кандидатка географічних наук, завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і ...

У Міноборони пояснили, чи повертатимуть право керувати авто після оновлення даних у ТЦК

п’ятниця, 17 травень 2024, 9:31

Суд може обмежити право на керування автомобілем тим, хто намагається уникнути оновлення даних у ТЦК, але після виконання вимог законодавства це обмеження скасують. Про це розповів речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін в етері телемаратон...