"Гей, ви, стожари, мені насняться ваші чари": Мільйони українців знають цю ліричну пісню, але далеко не всі правильно розуміють сенс слова "стожари"

Яке значення має це, що називається, "смачне" українське слово, яке у більшості вже давно асоціюється з однойменною піснею у виконанні Назарія Яремчука? Багато хто гадає, що це якось пов'язнано з полями-жнивами. І інтуїтивно має рацію, однак не до кінця, зазначають Патріоти України.

Стожари — термін, який має кілька значень. По-перше старослов'янське сто́жар означає місце, де стоять снопи сіна або жердина, що ставиться посеред копиць або навколо них». Однак в нашому випадку це не те, що треба. Інше значення це — народна назва для зоряного скупчення Плеяди, яке знаходиться в сузір'ї Тельця.

Плеяди є одним з найвідоміших і найближчих до Землі відкритих зоряних скупчень, що складаються з декількох яскравих зірок, які видно неозброєним оком. В українському фольклорі Плеяди часто асоціюються з посівною, оскільки з’являються на небі восени, що збігається з часом збору врожаю.

В основі культової пісні композитора Павла Дворського лягли слова Володимира Кудрявцева. Вірш поет присвятив своїй тодішній коханій, італійській красуні Діані, яка була молодшою за автора цієї лірики на 17 років і подарувала українцю сина. Поет апелює до стожар не лише як до небесних світил, а і до сімох красунь-сестер. Згідно давьогрецької міфології, Плеяди були перетворені на семизір'я (українська народна назва Волосожари або Стожари), коли їх переслідував мисливець Оріон.

Плеяди. Художник Еліу Веддер

Після виконання Назарієм Яремчуком пісні "Стожари", слово стало асоціюватися ще і з його творчістю, а сама композиція стала дуже відомою і до сьогодні залишається однією з улюблених серед шанувальників української музики.

Слова пісні

Був зорепад і зелен сад,

І ми були у парі.

По тім саду без тебе йду,

Коли горять стожари.


Приспів:

Гей, ви, стожари, мені насняться ваші чари,

Так хочу стріти кохання наяву.

Так чом, стожари, ви знов заходите за хмари,

Коли я з вами і мрію, і живу. живу.

Як маків цвіт в полях горить, –

Так зорі квітнуть ясно.

Впаде зоря і вмить згора,

Моя ж любов не згасне.


Зірки горять, а де ж зоря,

Що долею озветься?

Я кличу знов свою любов,

Вона навіки в серці.


Назарій Яремчук співає пісню "Стожари"

Вихід на пенсію з "нюансами": Як можна докупити стаж і скільки коштує один рік в Україні

п’ятниця, 23 серпень 2024, 18:24

Іноді українцям не вистачає необхідного страхового стажу для виходу на пенсію, і вони прагнуть його докупити. Про це повідомляє Урядовий портал, передають Патріоти України. Докупити стаж можуть усі громадяни України, які досягли 16-річного віку. Це ст...

У Москві буде істерика: У Вільнюсі перейменують вулиці, названі на честь радянських письменників

п’ятниця, 23 серпень 2024, 18:00

Влада Вільнюса планує перейменувати кілька вулиць, названих на честь радянських письменників, передають Патріоти України. Вулиця, названа на честь поетеси Саломеї Неріс, буде перейменована на вулицю Ветрунге, а вулиця, названа на честь письменника Люда...