Герой чи корупціонер? Чим відомий генерал Аллеров і що означає його затримання

23 серпня 2017 року Юрію Аллерову присвоїли нове військове звання генерала-полковника, а у травні 2019 року його звільнили і затримали.

Юрій Аллеров. Фото: Еспресо TV.

Журналісти зібрали інформацію про генерала Юрія Аллерова, донедавна командувача Національної гвардії України, якого 14 травня 2019 року затримали детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Генералові інкримінують заволодіння майном Нацгвардії на значну суму. Патріоти України пропонують вам дізнатися більше про бойові досягнення генерала та що саме йому інкримінують.

Генерала-полковника Юрія Аллерова затримали за підозрою у привласненні майна на суму понад 81 мільйон гривень через тиждень після того, як президент Петро Порошенко указом від 7 травня 2019 року звільнив його з посади командувача Національної гвардії України.

Що відомо про Юрія Аллерова?

Юрій Аллеров народився 1964 року у Львові. Вищу освіту отримав у Ленінградському вищому загальновійськовому училищі (випуск 1985 року). У незалежній Україні Аллеров закінчив Академію Збройних сил, де навчався на оперативно-тактичному факультеті.

У 2011 році Юрій Аллеров захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю «Службово-бойова діяльність сил охорони правопорядку» і отримав ступінь кандидата військових наук.

Щодо військової кар’єри, то вона до останнього часу виглядала успішною.

У вересні 2010 року Аллеров очолив управління Західного територіального командування Внутрішніх військ МВС України. Через рік йому присвоїли військове звання генерала-майора.

У 2012 році Аллерова призначили начальником управління Південного територіального командування ВВ МВС України, але згодом знову повернули на західний сектор, який навесні 2014 року став структурним підрозділом Національної гвардії.

Тоді, у квітні 2014-го, Аллеров став відомий тим, що умовив деморалізований подіями на Майдані спецпідрозділ «Ягуар» виїхати у Харків і там виконати наказ про розблокування державних установ, захоплених проросійськими бойовиками і сепаратистами.

«Щоб бути впевненим, що «Ягуар» виконає задачу, вирішив поїхати до них особисто, подивитися в очі. О 2-й годині ночі 7-го числа (7 квітня 2014 року – ред.) після прибуття у Калинівку Вінницької області, на базу полку, я оголосив загальне шикування. Не можна було втрачати ні хвилини. Настрій військовослужбовців був дуже збудженим – напередодні прокуратура затримала двох бійців у зв’язку з подіями на Майдані. При цьому в полку за час Майдану було понад 70 постраждалих, включаючи вогнепальні поранення. І тут ставлю їм завдання – придушення масових заворушень у Харкові, але при цьому полк повинен взяти з собою бойову зброю, щоб застосувати в разі нападу з натовпу ворожих диверсантів. У них були обґрунтовані побоювання, як би влада знову не змінилася і не стали судити всіх за дії зі зброєю в Харкові. Я сказав правду: країна у нас одна, незалежно від того уряду, який був і який прийшов, і який буде. Я сказав, що сьогодні вирішується питання – буде існувати Україна чи ні, і що вони захищають не уряд, а захищають державу, яку знищують ззовні», – розповів Юрій Аллеров.

Юрій Аллеров сприяв в отриманні агентурної інформації про ситуацію в окупованому Слов’янську.

«Аллеров – генерал, який знає, що таке розвідка і наскільки це важливий елемент. І він багатьох таких людей присилав до мене (люди, часто місцеві жителі, які розповідали українським спецпризначенцям про дислокацію бойовиків у Слов’янську ­– ред.)», – розповів один із спецпризначенців.

У переддень Дня незалежності України – 23 серпня 2014 року – Аллерову присвоїли звання генерала-лейтенанта. А 30 грудня 2015 року президент Петро Порошенко призначив Юрія Аллерова командувачем Національної гвардії України.

Як пояснюють джерела журналістів, Петро Порошенко радився щодо кандидатури очільника Нацгвардії із міністром оборони Степаном Полтораком. І той запропонував Аллерова.

У 2016 році Юрія Аллерова «за особисті заслуги у захисті територіальної цілісності Української держави, мужність і високий професіоналізм, виявлені у протидії проявам сепаратизму в Харківській області у квітні 2014 року», нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня.

23 серпня 2017 року Аллерову присвоїли нове військове звання генерала-полковника. А у травні 2019 року його звільнили і затримали.

У чому звинувачують Аллерова?

14 травня 2019 року стало відомо, що за підозрою у заволодінні майном Головного управління Нацгвардії на 81 мільйон 64 тисячі гривень детективи Національного антикорупційного бюро України затримали генерала Аллерова, генерального директора компанії-забудовника «Укрбуд» Олега Майбороду і оцінювача.

НАБУ повідомило, що слідство велося із грудня 2017 року за матеріалами журналістських розслідувань програми «Bihus.info».

«Слідство встановило, що у 2000-х роках Нацгвардія і компанія-забудовник уклали угоду, за якою на території колишньої військової частини мали збудувати житловий комплекс із вбудованими паркінгами і нежитловими приміщеннями. В обмін на земельну ділянку площею близько 1 гектара в центрі Києва Нацгвардія мала отримати у житловому комплексі 50 квартир і 30 паркомісць», – пояснюється у повідомленні Національного антикорупційного бюро.

Далі, зазначається у повідомленні, сторони у 2016–2017 роках уклали додаткові угоди, за якими Нацгвардія відмовилася від вказаних квартир і паркомісць у Печерському районі столиці в обмін на 65 квартир у будинку, що та ж компанія-забудовник зводила на околиці Києва (біля станції метро «Бориспільська).

«Вартість цих квартир, як встановила проведена у межах досудового розслідування експертиза, на 81 635 448 грн менша за ту, в яку оцінені квартири, що мала отримати Нацгвардія на старті домовленостей», – повідомили у НАБУ.

Дії генерала Юрія Аллерова кваліфікують за статтею 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним, шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Радіо Свобода звернулося до НАБУ за коментарем, але там відмовили коментувати процесуальні дії, але повідомили про обшуки – а саме про те, що детективи Національного антикорупційного бюро здійснюють обшуки за місцем роботи та проживання окремих службових осіб Національної гвардії, а також у низці приватних компаній.

«Обшуки здійснюються під процесуальним керівництвом прокурорів САП», – повідомили у НАБУ.

Інші версії та чого чекати?

Одна із альтернативних версій щодо звільнення Аллерова трактує ці події як «бажання Петра Порошенка помститися за підтримку у МВС Володимира Зеленського». Ті, хто її озвучує, посилаються, зокрема, на те, як генерал Аллеров коментував свою відставку.

Юрій Аллеров сказав, що «подав у відставку за сімейними обставинами» і його прохання задовольнили. Також, відповідаючи на запитання, чи готовий він буде продовжувати службу в Нацгвардії, Аллеров сказав: «Якщо новий президент прийме таке рішення, я буду розглядати цю пропозицію. А зараз буду звільнений за законом».

Щодо того, чого можна очікувати у справі про «привласнення», джерела висунули припущення, що Аллерова «відпустять під особисте зобов’язання, у найгіршому випадку – під заставу»: «Але сидіти генерал не буде. Бояться прецедент створювати».

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...