"Гіркін може стати об'єктом торгу Путіна із Заходом, тому досі живий і роздає інтерв'ю", - Маляр

"Я подивилась інтерв'ю з Гіркіним і тепер розумію, навіщо ФСБ дала йому на це дозвіл. Дочитайте до кінця - там буде пропагандистський шедевр від Гіркіна", - пише у своєму блозі Анна Маляр, передають Патріоти України, і продовжує:

"Одразу скажу, що в мене немає питань до Дмитра Гордона, бо брати інтерв'ю – це не злочин. Більше того, інтерв'ю, як на мене, дуже цікаве для фахівців – кримінологів, психологів, істориків, політологів, фахівців у сфері безпеки, стратегічних комунікацій тощо. Відео-інтерв'ю дає можливість бачити реакцію, манеру триматись, погляд, поставу, логічні ланцюги, систематизувати питання-табу (на які категорично відмовився відповісти), проаналізувати пропагандистську тактику – вона, між іншим цікава, і, зрештою, я почула новий наратив, яким можна задурити голови нашим громадянам. Одним словом, матеріал цікавий для вивчення.

Але, тепер про юридичний бік сказанного і про Гаагу спеціально для нашої генпрокуратури: давайте одразу визначимось, йдеться про два різних процеси в Гаазі. Перший – це суд по збитому Боінгу, який зараз триває. Це не міжнародний трибунал, це звичайний нідерландський національний окружний суд в м. Гаага. Для цього процесу в інтерв'ю Гіркін нічого не сказав цінного, навпаки, звинуватив Україну.

Другий процес в Гаазі – це наша скарга до Міжнародного кримінального суду щодо російської агресії. Нагадаю, що Міжнародний кримінальний суд керується Римським статутом, який ми досі не ратифікували.

Так от, Гіркін просто не підпадає під юрисдикцію Римського статут з багатьох причин. По-перше, він не суб'єкт відповідальності, бо у поправці 8-біс до визначення агресії в Римському статуті дуже вузько сформульований суб'єкт відповідальності, а саме: це особа, яка здатна фактично здійснювати контроль або керівництво над політичними чи військовими діями держави. Тут ключове слово – дії держави.

Гіркін не менше 10 разів повторив, що його дії ніякого відношення до держави РФ не мають. Ось його версія: пішов добровольцем за власні кошти, організував місцевих українців, місцеві жителі допомогли грошима і харчами, потім забрали в ЗСУ зброю і нею по ЗСУ і стріляли. Ніяких команд та допомоги з Москви не отримував, діяв за власними переконаннями.

Тобто, мало того, що тут для міжнародного суду немає жодної цінної інформації, то він ще й багато разів акцентував ті ознаки, які виводять його з під юрисдикції МКС у Гаазі. По-друге, РФ не учасник Римського статут, тому на неї та її громадян юрисдикція Міжнародного кримінального суду не поширюється (про це йдеться у п.5 ст. 15-біс).

Більше того, Міжнародний кримінальний суд може здійснювати юрисдикцію щодо злочину агресії лише у відношенні злочинів, вчинених після 17 липня 2019 року. Римський статут ще передбачає шлях через Радбез ООН, але він для нас закритий, бо Росія член Радбезу з правом вето.

Що ж до завдань ФСБ – Гіркін їх виконав блискуче. Він навів купу так би мовити фактів, які свідчать про громадянську війну в Україні, а не російську присутність. Це в Гаазі буде цікаво послухати, якщо їм це перекладуть. Я тільки не знаю, навіщо це Україні.

Ще одне завдання – пропагандистське, яке Гіркін виконав з власної ініціативи, як він сам зізнався, – це новий і дуже цікавий наратив для українців. Гіркін хоче врятувати росіян та українців від бандитів, які захопили владу в обох країнах. Це геніальна конструкція, бо нею можна задурити голови дуже багатьом, навіть людям з українською самоідентичністю. Від себе додам, що Гіркін може стати об'єктом торгу Путіна з заходом, тому Гіркін ще живий і роздає інтерв'ю".

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...