Глобальне потепління: Чому льодовики Гренландії тануть з рекордною швидкістю

За рік льодовик втратив 600 мільярдів тонн льоду.

За 2019 рік вчені зафіксували рекордне танення Гренландського льодового щита, передають Патріоти України з посиланням на BBC.

Так, за рік льодовик втратив 600 мільярдів тонн льоду, тільки за липень - близько 197 млрд, рівень моря піднявся на 2,2 міліметра.

Зокрема дослідники Марко Тедескі та Ксав'є Феттвейс дійшли висновку, що це відбувалося не тільки через зміну середньої температури повітря на планеті, але й через "унікальні атмосферні умови" у регіоні, а саме, рекордну кількість ясних сонячних днів, який на літо 2019 року випало 63, при нормі у 23.

Вчені пояснюють таке явище коливанням повітряних потоків, які рухаються навколо Землі, переважно із заходу на схід. Зокрема, це призвело до того, що хмар стало менше і сонце почало підігрівати льодовик сильніше, ніж зазвичай. На заході і півночі країни антициклони, що створюють високий тиск, вбирали вологе і тепле повітря з південних регіонів.

"Уявіть собі умовний пилосос, що крутиться за годинниковою стрілкою і висмоктує все тепле і вологе повітря, наприклад, з Нью-Йорка.

Через те, що він обертається, це тепле і вологе повітря опиняється у високих шарах атмосфери над північною частиною країни. Створюється парниковий ефект, що не дає виходу тепловій енергії, яку випромінюють сніг і лід", - розповів Марко Тедескі.

Втім вчені підкреслюють, що поки що невідомо, як саме коливання повітряних потоків пов’язане зі зміною клімату.

Є загиблі та поранені: Китай накрив потужний торнадо (відео)

субота, 27 квітень 2024, 23:51

У суботу потужний торнадо накрив китайське місто Гуанчжоу. Про це повідомляє Associated Press, передають Патріоти України. Китайське метеорологічне управління повідомило, що торнадо обрушився в обід на район Байюнь в Гуанчжоу, розгалуженому мегаполісі ...

"Пішов добровільно – отримав довічне": Рідні військових влаштували у Києві на Майдані акцію за чіткі терміни служби

субота, 27 квітень 2024, 23:39

Маніпуляції влади з термінами демобілізації, аж до повної відмови до кінця невідомо якої тривалості війни, викликає обурення тих, хто роками по мобілізації захищає Україну та їх рідних. У центрі Києва зранку в суботу 27 квітня родичі військовослужбовці...