"Годували свиней трупами": Шокуючі спогоди про Голодомор (фото)

"Братські могили для голодуючих" під Харковом, 1933 рік

У мережі опублікували невідомі раніше фото Голодомору 1932-1933 років, які було зроблено австрійським інженером Олександром Вінербергером, який працював на харківському заводі "Пластмас". Відповідні кадри з тодішньої столиці радянської України надала його правнучка Самара Пірс, передають Патріоти України.

Влада вилучала і знищувала всі фотодокази, що свідчили про Голодомор, і лише одиницям вдавалося зберегти кадри. Серед них опинився і Винербергер, чиї фото стали ілюстрацією жахливого штучного голоду.

Деякі маловідомі знімки було оприлюднено в книзі спогадів "Важкі часи. 15 років інженера в радянській Росії. Правдива розповідь", яка вийшла німецькою мовою у 1939 році. Уточнюється, що три розділи було присвячено Голодомору в Україні.

"Черга за чорним хлібом", Харків, 1933 рік

"Голод набирав обертів. Взимку (1933 року) у віддалених місцях та криницях все частіше знаходили трупи дітей, переважно шкільного віку. Бродячі банди вбивали цих нещасних, щоб продати їхній одяг на базарі. Жінка поховала свою дитину, яка загинула від виснаження, на цвинтарі. Помираючи, дитя притиснуло до своїх грудей маленьку ляльку. Їх так разом і поховали. Два тижні по тому жінка випадково побачила цю ляльку на базарі. Вона викликала міліцію – і всі дізналися жахливу історію. Місяцями охоронець кладовища годував своїх свиней трупами і мав великий попит на свою свинину", – згадував Винербергер.

"Російська молодь просить хліба". Харків

"Мати зі своїми голодними дітьми", Харків, 1933 рік

"Крим, який ти гарний". Вересень 1933 року

"Селяни-втікачі масово розбивають табори на вулицях і площах", Харків

"Сільський будинок у Україні, жителі якого померли від голоду в 1933 році", Околиці Харкова

"Труп померлого від голоду на вулиці", Центр Харкова, 1933 рік

"Черга за хлібом на харківському ринку в 1933 році. На фронтоні закритого магазину, як знущання, малюнок соковитих фруктів, які тут продавалися"

Крим, вересень 1933

"Труп померлого від голоду на вулиці", Харків, 1933 рік

"Магазин для іноземців і наш автомобіль BMW перед ним", Харків, 1933 рік

"Закрий рота і йди звідси": На Львівщині працівники ТЦК зупинили автівку волонтера (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:54

Працівники одного з Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) потрапили у черговий скандал. Цього разу подія сталася у Львівській області. Про це повідомляє видання "Четверта студія", посилаючись на місцеві Telegram-кана...

Український футболіст потрапив у расистський скандал у Франції

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:43

Півзахисник Бордо Данило Ігнатенко запам’ятався скандалом у домашньому матчі 24-го туру французької Ліги 2, у якому його клуб переміг Дюнкерк з рахунком 2:0, передають Патріоти України. Як пише L’Equipe, у цьому поєдинку українець нібито обізвав футбол...