Головні вбивці: Лікар перерахував найнебезпечніші продукти на прилавках України

Продукти, до складу які входять трансжири, провокують серцево-судинні захворювання і, врешті-решт, призводять до смерті, передають Патріоти України.

Через проблеми, що провокують трансжири, у світі щороку помирають 18 мільйонів людей. Що стосується України, то наша країна знаходиться в топі країн зі смертності від серцево-судинних хвороб.

Чим погані трансжири, якою має бути їхня денна норма і до складу яких продуктів їх додають найчастіше, розповів Обозревателю президент Асоціації дієтологів України, автор національних рекомендацій зі здорового харчування, кандидат медичних наук, доцент Олег Швець.

Чим небезпечні трансжири для людини

Трансжири сьогодні - це найштучніший жир промислового виробництва. Його називають "частково гідрогенізований рослинний жир".

Потрапляючи в людський організм, вони підвищують вміст поганого холестерину. Це веде до запалення в кровоносних судинах і в інших органах. Результатом стає зменшення кровоносних судин і погіршення кровотоку.

Швець називав трансжири "найбільшим вбивцею на планеті, адже трансжир з того що міститься в легальній дозволеній їжі, є найбільш небезпечним інгредієнтом".

Важко назвати, наскільки швидко трансжири починають згубно впливати на організм - але точно відомо, що мова йде про регулярне споживання продуктів із трансжирами. При цьому під регулярністю мається на увазі не тільки кілька разів на день – а й кілька разів на тиждень.

За даними ВООЗ, загальне споживання трансжирних кислот на день не повинно перевищувати 1% від загального споживання калорій. Тобто при денному раціоні в 2000 калорій – норма трансжирів повинна бути не вище 2,2 г на добу.

Трансжири: де містяться, в яких продуктах

Лікар перерахував продукти з найбільшим вмістом трансжирів:

  • кондитерські вироби;
  • морозиво;
  • випічка;
  • маргарин або продукти, що з нього виготовлені;
  • смажена картопля (якщо вона довго готувалася у фритюрі).

Експерт закликає ні в якому разі не купувати продукти, на етикетці яких вказано вміст "частково гідрогенізованого рослинного жиру".

"Я б не радив купувати і вживати продукти, у складі яких є кулінарний кондитерський жир, тому що з високою ймовірністю це також трансжир. Раджу уникати оброблених продуктів, випічки", - уточнив Швець.

Буде не по кишені? Світова криза змінить ціни на шоколад в Україні - скільки коштуватиме

вівторок, 23 квітень 2024, 8:48

Світ зіткнувся з критичним дефіцитом какао через старіння дерев, розповсюдження хвороб і несприятливі кліматичні умови в Західній Африці - основному регіоні постачання. Ці умови вже призвели до різкого стрибка цін на какао на ф'ючерсних ринках. Так, в ...

Експерти прочитали по губах: Стало відомо, що каже Кріштіану Роналду перед своїм фірмовим ударом

вівторок, 23 квітень 2024, 8:30

Португальський уболівальник Густаво Мачадо, який вміє читати по губах, розшифрував слова, які форвард "Аль-Насра" Кріштіану Роналду говорить перед своїми фірмовими ударами зі штрафних. Виявилося, що 39-річний Кріштіану "накачує" себе мотиваційними пром...