Городникам на замітку! Фахівці розповіли про найкращі сорти ранньої картоплі та терміни її вирощування

Фахівці поділилися переліком ранніх сортів картоплі, які достигають за 45-55 днів після пророщування. Вже в червні ви зможете покуштувати смачне пюре, передають Патріоти України.

Однак, варто зазначити, що ранні сорти картоплі не можна довго зберігати в погребі. Тому експерти радять садити одразу кілька видів із різним терміном достигання.

Який сорт ранньої картоплі найкращий

Найпершими дають урожай ультраранні сорти картоплі. Найкраще обирати: "Імпала", "Лідер", "Рів'єра", "Скороспілка". Від появи перших паростків і до збирання урожаю минає всього лише 45-60 днів.

Також надранніми сортами картоплі вважаються "Беллароза", "Синьоочка", "Орла", "Імпала", "Санте", "Сенсейшн", "Метеор", а ось найбільш розсипчастими фахівці називають сорти "Ред Скарлет", "Ласунок".

Досить ранніми також вважаються досить популярні серед українців рожеві сорти: "Інфініті", "Торнадо", "Каменський", "Крістіна", "Любава", "Есмі", "Ред Леді". В середньому вони достигають від 60 до 75 днів. Також сюди можна занести і фіолетові сорти "Ароза", "Кармен" та білі "Тріумф", "Колетте", "Гулівер", "Констанс".

З усіх ранніх сортів найпізніше достигають "Аметист" та "Гурман" (з фіолетовою м'якоттю) і "Сюрприз" (рожевий сорт). Після появи паростків вони розвиваються 75-85 днів.

Коли можна садити ранню картоплю

Головним ворогом ранньої картоплі експерти називають заморозки. Вони можуть серйозно пошкодити насадження і навіть занепастити увесь урожай. Тому важливо дотримуватися термінів висаджування, що рекомендовані для кожної області. Не менш важливими є такі фактори, як прогрівання ґрунту, довгостроковий прогноз погоди.

Ставати до висаджування фахівці радять тоді, коли температура повітря прогрівається до стійких +15 градусів вдень та +5 градусів вночі. Рекомендованими термінами в Україні є такі:

  • південь — 20-30 березня;
  • центральні області — 1-10 квітня;
  • Закарпаття — 10-20 квітня;
  • північ та схід — 25-30 квітня;
  • захід — 1-10 травня.

Також, якщо за прогнозом будуть заморозки, а у вас уже досить великі кущики, їх слід підгорнути так, щоб лише кінчики верхнього листя були відкритими. Невелику грядку можна просто напередодні заморозків накрити агроволокном.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...