У Британії після початку карантину і пандемії люди дуже швидко розкупили насіння різних овочів, щоб вирощувати їх вдома, поки криза не закінчиться. Але, як виявилося, таке безневинне заняття може призвести не до поліпшення здоров'я, а навпаки. Про це пише Daily Mail, передають Патріоти України.
Десятки, а то й сотні людей отруїлися кабачками, які виростили на своєму городі. Виявилося, що кабачки мають у своєму складі небезпечні токсини, які можуть нашкодити здоров'ю. Симптоми такого отруєння проявляються зовсім по-різному: шлункові спазми, блювота, діарея, сильне тремтіння, лихоманка, а іноді і галюцинації.
64-річний директор компанії з управління музикою Майк Ендрюс з Ветванга в Східному Йоркширі розповів, як йому стало погано протягом декількох годин після того, як він з'їв всього трохи домашніх кабачків. "Я був дуже хворий, мене трясло, я спітнів і бачив божевільні галюциногенні сни. Мене просто відключило. Це найгірша хвороба, яка у мене коли-небудь була, і я втратив 10 фунтів (4,5 кг - ред.) всього за чотири дні", - розповів він.
Ще один чоловік написав у форумі: "Я не спав всю ніч. Я не пригадую, щоб коли-небудь відчував себе так жахливо від їжі - шлункові спазми були дуже сильними".
У дуже рідкісних випадках таке отруєння може привести до летального результату. Так, в 2014 році пенсіонер з Хільдесхайма в Німеччині помер після того, як з'їв тушковане м'ясо з кабачками, які йому подарував сусід зі своєї ділянки.
Але справа не тільки в кабачках. Такі ж отруєння були від огірків і гарбуза. Справа в тому, що всі вони походять з сімейства рослин, які природним чином містять високий рівень хімічних речовин, а саме кукурбітацинів, які захищають їх від комах і хвороб, але токсичні для людини - навіть у вареному або смаженому вигляді.
У липні один із провідних постачальників насіння рослин в Великобританії - компанія Mr Fothergill's з Саффолка - опублікувала інформацію щодо продукту після того, як з'ясувалося, що компанія випадково випустила партію насіння кабачків з дуже високим рівнем кукурбітацина.
Крім цього, експерти кажуть, що тепловий стрес - наприклад, спекотні і посушливі умови в більшій частині Британії в квітні і травні - могли привести до підвищення рівня токсинів в овочах. Тому людей попереджають, що якщо ви відчуваєте хоча б трохи гіркоти в овочі - краще його не їсти.
У Полтавській області чоловік відмовився від мобілізації, пояснюючи це тим, що має невелику вагу. Також він нарікав на "плутанину в датах", але суд покарав військовозобов'язаного громадянина за порушення законодавства. Про це йдеться у вироку, опубліко...
Мережею поширилося відео, де працівниця Приватбанку відмовляється обслуговувати російськомовного клієнта. Жінка навідріз заявила, що не розуміє російської мови. Зокрема користувачка соцмережі Facebook Олена Гуменюк зауважила, що згідно з українським за...