Господині на замітку: Оригінальні й корисні страви сьомого, Страсного, тижня Великого посту

Багато українців дотримуються обмежень у їжі, готуючись до Великодня. Цьогоріч піст розпочався 11 березня і закінчується 27 квітня.

Журналісти зібрали підбірку рецептів страв на щодень посту для правильного й корисного харчування, передають Патріоти України з посиланням на Depo.ua.

Аби урізноманітнити пісний стіл, пропонуємо сім рецептів щотижня.

Отож, загальні вимоги сьомого - Страсного тижня Великого посту.

22 квітня 2019 року, понеділок – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.

23 квітня 2019 року, вівторок – дозволяється гаряча їжа без олії.

24 квітня 2019 року, середа – сироїдіння: дозволяється сира їжа без олії.

25 квітня 2019 року, четвер – дозволяється гаряча їжа без олії.

26 квітня 2019 року, п’ятниця – повне утримання від їжі.

27 квітня 2019 року, субота – дозволяється гаряча їжа з рослинною олією.

28 квітня 2019 року, неділя – Великдень, Світле Христове Воскресіння. Закінчення Великого посту. Дозволяється будь-яка їжа.

Смузі шпинат-манго

Беремо дві сердні моркви, половинку стиглого манго та шпинат. Далі моркву очищаємо і натераємо на крупній тертці. очищаємо манго, шпинат миємо і сушимо. Інгредієнти складаємо в блендер, додаємо 120 мл води і збиваємо.

Яблучна гранола

Знадобляться такі інгредієнти: 300 г вівсяних пластівців, 3 яблука, 50 г мигдалю, 50 г фундука, 50 г інжиру, 50 г чорносливу, 50 г кураги, 30 г родзинок, 40 мл рослинної олії, 2 ст. л. меду, кориця, 20 г гіркого шоколаду. Приготування: яблука очищаємо від шкірки і серцевини і подрібнюємо в блендері. Горіхи ріжемо ножем або подрібнюємо в ступці, але не занадто дрібно. У мисці змішауємо пластівці і горіхи. Змішуємо яблучне пюре і мед, додаємо половину чайної ложки кориці. Усім цим поливаємо вівсяні пластівці і перемішуємо. Деко застеляємо папером для запікання і тонким шаром розкладаємо суміш, що вийшла. Ставимо в розігріту до 150 градусів духовку і запікаємо 30 хвилин. Кожні 10 хвилин краще перемішувати гранолу, щоб вона була розсипчастою і не пригоріла. Після цього додаємо в суміш порізані сухофрукти і ще 10 хвилин запікаємо.

Картопляна запіканка з грибами і помідорами

Дуже легка і напрочуд смачна картопляна запіканка, приготовлена з ніжними ароматними грибочками. Можна її доповнити помідорами, і вона набуде пікантного присмаку. Інгредієнти: 700 г картоплі, 300 г печериць, цибулина, помідорка, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком. спочатко дрібно нарізаємо цибулю. Гриби - тонкими пластинами. Запікаємо трішки цибулю, а потім додаємо гриби. Картоплю ріжемо тонкими кружечками. Помідор також нарізаємо тонкими часточками. На дно форму для запікання викладаємо частину картоплі, солимо і поперчмо. Потім - шар грибів. Далі іде другий такий самий шар картоплі та вже помідорів. Зверху - останній шар картоплі присипаємо спеціями - можна зеленню. Відправляємо в розігріту до 180°С духовку і запікаємо до рум'яної скоринки приблизно 40 хвилин. Готовій запіканці даємо постояти 10 хвилин і подаваємо.

Пісні чебуреки

Для початку готуємо начинку. Варимо 500 г картоплі, солимо і переминаємо. Подрібнюємо дві середні цибулини та 4 печериці (все це можна злегка підсмажити), великий або 2-3 маленьких зубчиків часнику. Додаємо в начинку разом із одним подрібненим перчиком чилі. Потім - 1\2 ч. лож. чорного меленого перцю, а також подрібнену зелень кропу. У просіяне борошно (2 скл.) додаємо скл. гарячої води, 2 ст. лож. оливкової або соняшникової олії, солимо. Замішуємо тісто і накриваємо його харчовою плівкою, чекаємо, поки охолоне. Розкачуємо тонко тісто, на одну половину чебурека викладаємо 1,5 ст. лож. начинки. Накриваємо другою половинкою тіста, краї защипуємо, потім треба трошки його поплескати щоб випустити із нього все повітря. Обсмажуємо в розігрітій духовці на соняшниковій або оливковій олії до золотистого кольору. Подавати гарячими - так набагато смачніше. Можна їсти їх із салатом або свіжими овочами.

Його знали мільйони: Помер знаменитий французький актор Жан-П'єр Бакрі - зірка фільму "Святковий переполох" (фото)

вівторок, 19 січень 2021, 10:44

На 70-му році життя помер французький актор та сценарист Жан-П'єр Бакрі. Причиною смерті зірки кіно стало онкологічне захворювання. Про смерть артиста повідомив телеканал BFMTV. Сумну новину підтвердив і його представник Енн Альварес-Корреа, зазначивши...

Хрещення 2021: Коли потрібно святити воду та як це зробити в домашніх умовах

вівторок, 19 січень 2021, 10:28

Хрещення Господнє християни відзначають щорічно 19 січня. Вважається, що в цей день вода має цілющі властивості та дає здоров'я. Тому віряни в цей день завжди набирають освячену воду для домашніх потреб, а також купаються в ополонці, передають Патріоти...