Господиням на замітку. Пастуший пиріг став трендом: Що це і як приготувати страву британської кухні

Зимовими вечорами як ніколи хочеться відчувати тепло і комфорт вдома. Для цього потрібно небагато - хороша компанія та смачна їжа, передають Патріоти України.

Пастуший пиріг (англ. "Shepherd's pie", від "shepherd" - "пастух, який пасе овець") - це традиційне блюдо британської кухні. Воно являє собою картопляну запіканку з фаршем і доповнюється вустерським соусом (кисло-солодкий, злегка пікантний ферментований соус, що готується на основі оцту, цукру і риби) та розмарином. Раніше цей пиріг робили з баранини або ягнятини, але для сучасної інтерпретації цілком підійде яловичий фарш.

Ця повсякденне блюдо користується великою популярністю у населення Британії та в її колишніх колоніях.

Інгредієнти: яловичий фарш (500 г), цибуля (1 шт.), морква (1 шт.), зелений горошок (1 склянка), часник (2 зубчики), вустерский соус (1 ст. л.), пшеничне борошно (2 ст. л.), томатна паста (2 ст. л.), яловичий бульйон (1,5 склянки), картопля (1 кг), молоко (200 мл), вершкове масло (3 ст. л.), сир (150 г), оливкова олія (2 ст. л.), сушений розмарин (1 ч. л.), петрушка, сіль, мелений чорний перець.

Приготування:

Спочатку необхідно промити і почистити овочі: моркву, картоплю, цибулю і часник.

Крупно порізати картоплю, а цибулю і моркву - кубиками.

Часник пропустити через прес.

Розігріти сковороду з високими бортиками, налити в нею оливкову олію. Викласти туди цибулю і моркву, протушкувати 2-3 хвилини, додати часник. Потім додати фарш і протушкувати приблизно 7-10 хвилин, постійно помішуючи і розбиваючи грудки м'яса.

У тушкований з овочами фарш додати борошно, перемішати. Слідом влити бульйон, вустерский соус, томатну пасту і висипати 1 ч. л. сушених трав за смаком. Все перемішати і залишити на плиті ще на хвилин 20-30. Посолити і поперчити в самому кінці.

Поставити нагріватися воду, щоб відварити картоплю. Довести до кипіння, посолити, додати картоплю і варити до готовності (приблизно 20-40 хвилин в залежності від сорту і кількості).

Підігріти вершкове масло з молоком.

Коли картопля звариться, злити з неї воду, посолити, поперчити, перемішати, додати масляно-молочну суміш і зробити пюре.

Розігріти духовку до 180°С.

Викласти в форму для випічки (бажано скляну і з високими бортиками) протушкований м'ясний фарш з овочами, розрівняти по всій поверхні. Потім шар картопляного пюре - також розподілити. Посипати тертим сиром.

Поставити в розігріту духовку і випікати приблизно 20-30 хвилин.

Перед подачею можна посипати свіжою зеленню.

Фото: pinterest.com

Відправлять на "м'ясо": Російських курсантів перетворили на заручників армії - відрахуватися з військових вишів неможливо

середа, 29 жовтень 2025, 11:23

Курсанти російських військових академій скаржаться, що не можуть залишити навчання — їхні рапорти на відрахування просто не приймають. За словами студентів, адміністрації навчальних закладів навмисно затягують розгляд заяв, аби ті встигли підписати кон...

Умови виходу на пенсію змінять: Ось скільки треба мати стажу вже з 2026-го

середа, 29 жовтень 2025, 10:30

В Україні в 2026-му знову посилять умови виходу на пенсію. Замість 32 років стажу, як цього року, треба буде мати щонайменше 33 роки стажу для виходу на пенсію в 60 років, передають Патріоти України. Як повідомили OBOZ.UA в ПФУ, минулого року пенсію пр...