Гостей так зустрічали споконвіку: Кавову традицію кримських татар визнано нематеріальною культурною спадщиною України

Кавову традицію кримських татар додали до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства культури, передають Патріоти України.

«Поширення саме цієї традиції напряму пов’язане із місцями проживання кримськотатарського народу на території України. Переважна більшість кримських татар проживають в Автономній Республіці Крим. Кримські татари в невеликій кількості також проживають у Київській та Херсонській областях, у містах Києві, Львові, Вінниці, Полтаві, Луцьку, Мелітополі, Дніпрі, Дрогобичі», – йдеться у повідомленні.

В усі часи кримські татари славились своєю гостинністю. Народ має давнє повір’я, що під виглядом незнайомця світом мандрує праведник Хидир. Для свого візиту він може обрати будь-який дім. Тому кожного гостя потрібно шанобливо вітати і допомагати в дорозі. Адже його прихід – це неодмінно щастя та удача в родині. З давнини до сьогодення в кримськотатарській оселі гостя вітають ароматною та міцною кавою. До неї обов’язково додається приємна розмова, а також колотий цукор та пісочне печиво курабіє, пише Мінкульт.

«Каву подають у кавових чашках невеликого розміру, розташованої на блюдці. Спочатку у кожну чашку кавовою ложкою господиня дбайливо викладає кавову пінку, а потім наливає каву. Зазвичай не прийнято додавати у каву цукор. Каву п’ють прикушуючи дрібно колотим молочним цукром або твердим цукром домашнього приготування», – повідомляє пресслужба.

Як приготувати кримськотатарську каву?

Для приготування кримськотатарської кави необхідно дрібно змолоти смажені кавові зерна з допомогою ручного млинка, насипати у розігріту мідну джезву, покласти на дно джезви кілька крупинок солі (але це не обов’язково), а потім залити холодною водою.

Орієнтовна пропорція – одна повна чайна ложка меленої кави на 1 фільджан води. Поставлену на вугілля, гарячий пісок чи плиту каву в джезві доводять до кипіння, поки не з’явиться густа та запашна пінка – індикатор готовності напою.

Каву подають у кавових чашках невеликого розміру, на блюдці. Спочатку у кожну чашку кавовою ложкою господиня дбайливо викладає кавову пінку, а потім наливає каву.

Зазвичай не заведено додавати у каву цукор. Каву п’ють прикушуючи дрібно колотим молочним цукром або твердим цукром домашнього приготування. У кримських татар практично немає кулінарних книг, практика приготування страв та напоїв передається в сім’ї від мами, тата, бабусі або дідуся до дитини. Передача знань про елемент відбувається усно і через спільне практикування.

Найчастіше каву готують і подають молоді члени сім’ї (невістка чи старші дочки). Представники ж старшого покоління приймають гостей та неквапливо ведуть бесіди.

Заявили, що "перетнув кордон незаконно": У Росії арештували велосипедиста з Франції

субота, 6 вересень 2025, 21:00

Громадянина Франції Софіана Сехілі, який намагався побити світовий рекорд з перетину Євразії на велосипеді, затримали у Росії. Про це повідомляє Le Monde, передають Патріоти України. Інформацію про затримання велосипедиста підтвердили російській пропаг...

Дим видно навіть у Одесі: У порту Чорноморська розгорілася масштабна пожежа (фото, відео)

субота, 6 вересень 2025, 20:54

У порту Чорноморська Одеської області 6 вересня виникла сильна пожежа, дим видно навіть з Одеси. Про це повідомляє "Думська", передають Патріоти України. На місці інциденту працюють рятувальники. . Попередньо, горить транспортна стрічка в порту, повід...