Готуйтеся! В усіх українців перевіряють газ у квартирах - порушення знаходять у кожному будинку

В Україні перевірки газу проведуть у всіх квартирах. Фахівці оглядають газове обладнання та внутрішньобудинкові мережі. При цьому порушення знаходять у кожному будинку. Про це йдеться у матеріалі OBOZ.UA, передають Патріоти України.

"Статистика свідчить, що в кожному будинку, в якому проведено технічне обслуговування мереж внутрішньобудинкових систем газопостачання, було виявлено порушення експлуатації газових мереж та обладнання", – розповідають OBOZ.UA в "Газорозподільних мережах України" (входить у групу "Нафтогаз").

Найчастіше українці без залучення спеціалістів та дозволів переносять газові мережі, прокладають електричні кабелі по газопроводу, замуровують у стіни газопроводи, замінюють газове обладнання. З початку року "Газорозподільні мережі" перевірили 10,7 тис. багатоповерхівок і виявили 20 тис. витоків газу у під'їздах.

Перевірки не проводилися роками. Як уже детально писав OBOZ.UA, в "Газмережах" вважають, що відповідальність за газові комунікації всередині будинку несуть власники житла (або через ОСББ, або через керуючу компанію). До 2024-го в платіжки не було внесено вартість технічного обслуговування (ТО). Будинки фактично залишалися без необхідного технічного обслуговування.

Тепер є вибір: або укласти договір із будь-якою компанією, яка має ліцензію, та довірити їй ТО, або ж нічого не робити й автоматично стати клієнтом "Газмереж". "Усі співвласники багатоквартирних будинків, які не мали чинних договорів, автоматично приєднались до Типового договору з Оператором ГРМ. Тобто держава нормативно визначила, що у випадку, коли споживачі самостійно не обирають іншу обслуговуючу організацію, то Оператор ГРМ їх страхує", – пояснили в компанії.

Платити доведеться від 50 до більш як 5000 грн за 2024-й. Наприклад, у Фастові середня платіжка для будинку на вул. Київська, 5 становить усього 73,42 грн із квартири за рік. А в Борисполі, на Байди-Вишневецького, 10 платіжка з квартири сягне 4,7 тис. грн за рік. Якщо вартість розділити на рік, побачимо, що щомісячний платіж становитиме від 6 до 391 грн.

Річ у тім, що в Борисполі в будинку є всього кілька квартир, тому вартість робіт ділиться лише на двох співвласників. Тоді як у Фастові на вул. Київська розташований будинок на 210 квартир. Вартість робіт також залежить від обладнання, віку будинку.

Українці активно відкривають нові ФОПи: в яких сферах найбільше

вівторок, 16 липень 2024, 10:02

За останні 12 місяців кількість зареєстрованих ФОП в Україні зросла на 11,4%, досягнувши 1 665 907, найбільше зростання спостерігається у Київській, Волинській та Рівненській областях. Популярними сферами залишаються комп'ютерне програмування, роздрібн...

Під загрозою? У Мінагрополітики оцінили, чи не знищить рекордна спека урожай в Україні

вівторок, 16 липень 2024, 9:08

Спека впливає на врожай ранніх зернових, однак вона не є критичною, тоді як для пізніх зернових, соняшнику та сої вона є небезпечною. Про це повідомив виконувач обов'язків міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, передають Патріоти ...