"Готують не рік або два": Ляшко заявив, що на Україну чекає серйозний дефіцит лікарів

У Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) попереджають про глобальний дефіцит медичних працівників різного фаху в Україні до 2030 року. Про це у коментарі "Комерсант український" повідомив глава МОЗ Віктор Ляшко, передають Патріоти України.

За його словами, стратегія Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) передбачає глобальний дефіцит кадрів у медичній сфері до 2030 року. При цьому під ризик підпадають більшість країн світу, а особливо ті, де є збройні конфлікти.

"Лікарів готують не рік або два. Ми говоримо про шість років дипломної підготовки, інтернатуру і професійний розвиток під час всього професійного життя. І зараз ми розуміємо, що вже на наступний рік повинні зробити державне замовлення для навчання у наших медичних університетах тієї кількості лікарів, яку ми будемо випускати у 2030, 2031 та 2032 роках для того, щоб поповнити можливий дефіцит кадрів, який може виникнути", – розповів Ляшко.

Він підкреслив, що МОЗ тісно співпрацює з Мінсоцполітики у створенні демографічної стратегії для того, щоб розуміти кількість українців, яка буде проживати на території України, та їхню вікову категорію.

"Тобто, чи це будуть люди літнього віку, або молоде покоління, або ж новонароджені. Ми це робимо для того, щоб розуміти коефіцієнт населення по кожній категорії. І для цього також буде певна специфіка в тій спеціальності, в якій ми будемо направляти на інтернатуру", – сказав урядовець.

Ляшко також уточнив, що нині не можна говорити, в яких регіонах країни найбільше бракує лікарів через те, що країна перебуває у воєнному стані та відбувається постійна міграція у тому числі через мобілізацію та через те, що МОЗ запрошує працювати вахтовим методом.

"Ми не можемо порівнювати наявність медичних працівників на у 30 км від лінії фронту, і, наприклад, у Закарпатській області. Зовсім інші специфіки. І тому, ми не можемо говорити те, що десь бракує по регіонах. Ми говоримо в цілому, про всю кількість українців, яка проживає, на те навантаження, яке є, і дивимось далі госпітальною мережею", – резюмував міністр.

Приймати українців не готові? Фінляндія суттєво скорочує кількість притулків для біженців

середа, 3 липень 2024, 6:00

Міграційне відомство Фінляндії Migri цього літа та восени має намір скоротити кількість місць для розміщення нових прохачів притулку. Також буде закрито деякі центри прийому. Про це із посиланням на повідомлення Migri пише фінське видання Yle, передают...

Великий луг увійде до п'ятірки найцінніших природоохоронних територій України, якщо вдасться зупинити уряд з відновленням греблі ГЕС заради жалюгідної дещиці електрики (відео)

середа, 3 липень 2024, 0:10

На місці Каховського водосховища природно вже утворився ліс, куди повернулися навіть червонокнижні тварини. Головне тепер запобігти повторного екоциду, б'ють на сполох природоохоронці. За словами журналістів, екологи проти відновлення Каховської ГЕС, о...