"Грамоту дали, а дітям ніде було жити!": Доля дівчинки, яка врятувала дітей з пожежі на Закарпатті, могла скластися по-іншому (фото)

Доля 13-річної Софії Рознійчук, яку після порятунку з пожежі братів і сестер, віддали в дитбудинок прийомні батьки, могла б скластися б інакше, якби влада вчасно звернули увагу на дитину та її родину. Про це "Телеграфу" розповіла директорка Чинадіївської дитбудинок Закарпатської області Світлана Софілканич, де зараз знаходиться дівчинка. З її слів, ще в 2018 році потрібно було вживати заходів, щоб дитина не опинилася на вулиці, зазначають Патріоти України.

"Може, тоді б всі побачили, що батьки не мають місця проживання? А то грамоту дали, а дітям ніде було жити! Дитину відзначили за те, що вона врятувала малюків в 10 років, а що йому ніде жити і що дитя не ходить в школу, це ніхто не з'ясував і не виправив!" – обурювалася Софілканич

Начальниця служби у справах дітей Рахівської райдержадміністрації Олена Кокіш відповіла, що сім'я Софії кочувала з місця на місце і дівчинка не була зареєстрована. За її словами, ромські поселення переміщаються по Україні і реєструють дітей, тому встежити за ними майже неможливо.

"Ось зараз дитина хоче додому. "Додому" це куди – на вулицю, якщо у них вся сім'я – жебраки? І сумує вона не по батьку, мамі або молодшим, а по вільним грошам. І дорослим вона потрібна для того ж – щоб жебракувати да за дітлахами дивитися. Але їй не слід повертатися на вулицю! Хоча, як показує мій багаторічний досвід, навіть якщо таких дітей беруть під опіку або в прийомну сім'ю, вони звідти тікають", – повідомила чиновниця.

Додамо, що зараз Софія знаходиться в дитячому таборі та готується на осінь піти в 5 клас. "Вона дуже відповідальна, старанно вчиться, робить, що говорять, і наздогнала ровесників у навчанні ... Зараз вона відпочиває в оздоровчому таборі в Івано-Франківській області. Про те, що у Софії героїчне минуле, ми дізналися через місяць, тому що вона сама дуже тиха, скромна, в школу не ходила, так як сім'я вела кочовий спосіб життя", – розповіла директорка дитбудинку.

Софілканич відзначила, що до них дівчинка поступила вже третьокласницею після перебування в Батівському дитбудинку і навчання в Свалявському реабілітаційному центрі, де вона і навчилася читати та писати.

"Тут у нас вона в 13 років закінчила 4-й клас, ми їй зробили екстернат. У вересні вона піде в 5-й клас, далі будемо пробувати ще один екстернат, щоб вона наздогнала ровесників і потім можна було б влаштувати дівчинку вчитися в навчальний заклад профтехосвіти", – говорила глава дитбудинку.

Також вона сказала, що з Софією працювали психологи, вихователі, і 4-й клас вона закінчила з непоганими оцінками по екстернату.

"Вона доросла дівчинка, все швидко і добре засвоїла. Питаю: "Чого ти раніше не вчилася?" – каже: "Тому що не хотіла". Вона не ходила в школу взагалі. Ось таке було ставлення батьків до дитини!" – підкреслила Софілканич.

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...