Гроші перемогли сумління чиновників: В Одесі знесли пам’ятку архітектури, що входить до складу спадщини ЮНЕСКО

Епопея навколо будівлі початку 20 сторіччя точилася більше 20 років, по-факту переміг одіозний бізнесмен, котрий має сильний вплив на регіональну владу

В Одесі 30 червня почали демонтаж старовинної будівлі, що має статус пам’ятки архітектури та входить до складу об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Про це повідомляє «Думська».

Будівельники знищили будівлю практично повністю, залишивши лише фасад. Знесення старовинного будинку проводить компанія «Універсал дірект», яка восени 2021 року вже вела тут ремонтні роботи.

У міському Управлінні державного архітектурно-будівельного контролю розповіли, що «протиаварійні роботи» дозволив департамент культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини обласної держадміністрації.

«Як на мене, це точно не протиаварійні роботи. Будівля – пам’ятка, тобто може йтися і про кримінальний злочин. Ми скликали комісію, побували на місці та склали акт, який направили до Державної інспекції архітектури та містобудування, а також до правоохоронних органів», – заявив начальник муніципального управління ДАБК Олександр Авдєєв.

Восени 2021 року в будівлі велися якісь ремонтні роботи. Замовником їх була все та ж компанія «Універсал дірект» Тетяни Баранової.

Раніше, у березні 2021-го, перший віцемер Одеси Михайло Кучук (нині переховується від правосуддя за кордоном) виніс постанову про накладення на фірму фінансових санкцій у розмірі 170 тисяч гривень за порушення законодавства України про охорону культурної спадщини: було встановлено, що власник маєтку утримує його в неналежному, пошкодженому стані і є загроза руйнування.

«Універсал дірект» оскаржив це рішення в суді, але програв і був змушений зайнятися своєю власністю.

«Універсал дірект» придбав особняк Гавсевича, купивши його в колишнього власника — ТОВ «Міський андрологічний центр» (належить екснардепу Леоніду Климову і його партнеру Аркадію Шнайдеру). Останній при цьому залишається орендарем земельної ділянки на Чорноморській, 1б.

Шнайдер і Клімов взяли пам'ятку архітектури в оренду ще 2001 року. Головною умовою договору була реставрація протягом двох років. Однак замість ремонту бізнесмен просто виселив медичних працівників, обгородив будівлю парканом і поставив на території будку з пильною охороною.

Особняк, який 1903 року побудував відомий архітектор Самуїл Гальперсон для власника великого одеського ломбарду Антона Гавсевича, почав стрімко руйнуватися.

Мерія спробувала через суд повернути пам'ятку архітектури назад, але втрутилася обласна рада, яку на той час контролювали люди Климова.

Регіональні збори оголосили особняк «спільною власністю територіальних громад області», і Феміда відхилила позов міста — мовляв, жодних прав на будівлю в нього немає. У жовтні 2009 року міська рада ліквідувала пологовий будинок №6 як самостійну юридичну особу. У 2010-му будівля особняка стала власністю «Андрологічного центру». Об'єкт продали по-тихому напередодні місцевих виборів, які позбавили Климова політичної влади в області. Наскільки відомо, комерсанти заплатили за те, що залишилося від будівлі, досить невеликі гроші.

Улітку 2012-го облуправління охорони культурної спадщини подало на бізнесменів до суду, вимагаючи підписати охоронний договір. Наприкінці жовтня сторони уклали мирову угоду, і 5 листопада договір було укладено.

У 2013 році власник провів у будівлі консерваційні роботи і цим обмежився.

І ще два важливі моменти. Компанія «Універсал дірект» зареєстрована за адресою Пантелеймонівська, 25. Це «Новий Привоз». Таку саму юридичну адресу мають багато компаній, що входять до бізнес-імперії Климова.

Через два місяці після продажу будівлі, у вересні 2018 року, Шевченківський районний суд Києва задовольнив клопотання слідчого СБУ і наклав арешт на низку об'єктів нерухомості, які належать колишньому нардепу, зокрема й на особняк Гавсевича.

Спецслужба розслідує кілька кримінальних проваджень, що стосуються Клімова. Одне з них було відкрито за фактом виведення грошей з «Імексбанку».

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...