Гроші відбиваються швидше, ніж депозит у банку: Чому сонячні батареї на даху будинку - це вигідно, - експерт

Громадяни, які встановили сонячні батареї на фасаді або даху будинку, зможуть вже через 5 років окупити свої витрати. Про це розповів в ефірі ObozTV президент Асоціації сонячної енергетики України Юрій Фаворський, коментуючи сферу альтернативної енергетики в Україні, зазначають Патріоти України.

"Зараз приблизно один ватт встановленої потужності коштує приблизно 0,8 долара. Наприклад, ви хочете поставити 10-кіловатну станцію, значить вам потрібно 8 тис. доларів", – пояснив Фаворський.

За його словами, окупність сонячної батареї в середньому в Україні становить п'ять років за чинним законодавством.

"Для приватного домогосподарства дуже багато залежить, яке у вас споживання. Якщо у вас великий будинок і велике споживання, то можливо взимку, коли генерація менше, ви не будете мати плюсовий баланс", – повідомив експерт.

Також Фаворський зазначив, що у сфері альтернативної енергетики Україна сильно відстала від Європи.

"Зараз в Україні 8,5 тис.підключень. Здається, що це багато з 2015 року, всі кричать – "супер, яке у нас зростання". Якщо говорити про абсолютні величини, в Німеччині таких підключень 1,6 млн. Навіть у Великобританії, яку називають Туманний Альбіон, де сонячного світла менше, таких підключень 600 тис. Фактично, ми із запізненням йдемо шляхом, яким пройшли західні країни", – констатував він.

Зазначимо, що Верховна Рада 25 квітня ухвалила закон, який передбачає, що "зелений" тариф застосовується тільки до електричної енергії, виробленої з енергії сонячного випромінювання, і якщо електростанція відповідає таким умовам:

  • енергія виробляється генеруючими установками приватних домогосподарств;
  • їх потужність не перевищує 50 кВт;
  • генеруючі установки встановлені на дахах та/або фасадах будівель та інших капітальних споруд.

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...