Григоріїв день: Що категорично не можна робити 7 лютого

Православна церква 7 лютого відзначає День святителя Григорія Богослова, який вважається одним з праотців християнства. У народі це свято ще відоме як Григор'їв день або Григорій Зимовказівник. Саме за цим днем намагалися вгадати, якою буде погода весь рік, передають Патріоти України.

Григор'їв день: історія

Великий християнський святий, візантійський богослов і ритор, один з отців церкви, Константинопольський патріарх Григорій Богослов жив у 3-му столітті нашої ери. З ранніх років Григорій був відданий матір'ю на служіння Богу. Богословом його прозвали за чудові богословські праці, які він залишив після себе.

Багато фраз з проповідей святого Григорія взяті для святкових піснеспівів. Григорій Богослов був близьким другом і сподвижником святителя Василя Великого. До богословської і літературної спадщини Григорія входять 507 віршів, 245 листів (послань) і 45 бесід (Слів).

Григоріїв день: традиції

В Григоріїв день потрібно робити добрі справи і дякувати інших за зроблене добро. Про свою благодійність нікому не варто розповідати.

На Григорія Богослова треба бути обережним зі словами – вважається, що все сказане цього дня збувається.7 лютого в День святого Григорія є хороша прикмета дарувати жінці квіти – кажуть, це на щастя.

Що не можна робити в Григор'їв день

У Григор'їв день не можна стригти нігті і волосся: вважається, що це може привести до важковирішуваних проблем. Також не можна виходити з дому без потреби, забороняється й важко працювати. Крім того, не можна плювати: хто плюне собі під ноги, того будуть переслідувати невдачі.

Прикмети в Григор'їв день

На Григорія Зимовказівника намагалися вгадати погоду на весь рік. Так, яка погода до обіду в Григоріїв день, такий буде і грудень наступної зими. А по погоді після обіду судили про наступний лютий.

Спів синиць у Григор'їв день – до сильних морозів Якщо в день Григорія випадав сніг – вважалося, що чергова зима прийде нескоро. Сильний снігопад віщував ранню осінь. Синиці весело щебечуть на дворі 7 лютого – варто чекати сильних морозів.

Гардероб льодовикового періоду: Вчені відкрили цікаві подробиці, в чому ходили неандертальці

четвер, 25 квітень 2024, 9:05

Саме неандертльцям приписують винахід одежі, в той час як предки сучасної людини розгулювали по Африці практично голими. Тодішній суворий клімат Євразії змушував первісних мисливців постійно мерзнути, особливо взимку. Учені отримали непрямі докази того...

Треба почекати: Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло

четвер, 25 квітень 2024, 8:48

В Україні посеред цього тижня розпочнеться поступове підвищення температури. Втім, швидкого повернення тепла очікувати не варто. Про це NV розповіла синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха, передають Патріоти України. За її словами, на погоду вплив...