Гуманітарна катастрофа: Через знищення Каховської ГЕС 700 тисяч людей позбавлені доступу до питної води, - ООН

Руйнування Каховської гідроелектростанції призвело до того, що близько 700 тисяч людей не мають належного доступу до питної води.

Про це в інтерв’ю Associated Press заявив заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс.

Посадовець також додав, що інцидент має й масштабні міжнародні наслідки. Зокрема, за словами Гріффітса, підняття рівня води, спричинене знищенням греблі, призведе до зростання цін на зерно.

"Наслідками будуть спустошені житниці, як ви знаєте, в цій південній частині України. Здатність тієї частини України вирощувати зерно, від якого залежить світ, буде значно зменшена. Це означатиме зменшення експорту зерна на глобальний Південь, підвищення цін на зерно в усьому світі. А наслідком цього є те, що люди, які потребують гуманітарної допомоги, щоб вижити, матимуть менше можливостей отримати необхідну для цього їжу", — сказав Гріффітс.

За його словами, занепокоєння викликає й ситуація з мінним забрудненням.

"Існує ще одна небезпека для людей, яка полягає в тому, що значна частина цих сільськогосподарських земель замінована в результаті війни. Повені затоплюють ці території. І ми обов'язково побачимо ці міни, що плавають там, де люди їх не очікують", — пояснив посадовець.

Чиновник згадав й про пошкодження трубопроводу "Тольятті-Одеса", через яке виникли труднощі з розподілом аміаку — ключовим інгредієнтом для виробництва добрив.

"Відкриття цього трубопроводу і доставка аміаку через Чорне море на глобальний Південь є пріоритетом для всіх нас", — сказав Гріффітс.

Молитовний сніданок в Ужгороді завершився скандалом

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:17

26 квітня в Ужгороді відбувся молитовний сніданок з представниками різних релігійних конфесій, органів державної влади, військовим та громадськими діячами. Не оминули організатори заходу і представників Московської церкви. Це й стало причиною скандалу,...

Одну людину діставали прямо з-під коліс: Голова райдержадміністрації влетів у натовп людей в Броварах (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 20:54

Голова райдержадміністрації у Броварах влетів на авто в натовп людей, четверо людей отримали тяжкі травми, передають Патріоти України. Троє людей отримали переломи, ще одну людину діставали прямо з-під коліс авто. Йдеться про голову райдержадміністраці...