Гинуть десятки людей щороку: Українців попередили про отруйні гриби, схожі на їстівні зморшки

Після рясних дощів в Україні розпочався весняний сезон грибів. Зараз їх не так багато, як восени, тож українці обмежені кількома варіантами. Зокрема, вони збирають у лісах зморшки, проте часто плутають цей умовно їстівний гриб із отруйними строчками, тож у корзину потрапляють обидва. Строчки ні в якому разі не можна вживати в їжу, через них щороку гинуть десятки людей. Про це у Facebook написав громадський активіст Ілля Кротенко, передають Патріоти України.

"Стільки людей гине внаслідок російської агресії, що мені ще більш прикро спостерігати, як ви вбиваєте самі себе і своїх ближніх", – додав він. Кротенко нагадав, що строчки – це смертельно отруйні гриби. Вони містять токсин гіромітрин, який також є канцерогеном.

"В мережі вже достатньо наукових праць щодо цього, проте досконало токсин все ще не вивчений. Відомо, що він не завжди розкладається внаслідок термічної обробки та може тривалий період накопичуватися в організмі", – пише активістОднак є в мережі й ті, хто популяризує вживання строчків в їжу, стверджуючи, що вони нібито безпечні. Через це десятки людей збирають та їдять ці гриби. Для декого з них все закінчується трагічно: вони або гинуть, або завдають своєму здоровʼю серйозної шкоди. Кротенко опублікував фото строчків, якими ділилися у соцмережах його друзі. Такі гриби збирати та їсти не можна.

Помер відомий український спортивний журналіст і коментатор

субота, 11 травень 2024, 15:55

У віці 68 років помер відомий український спортивний журналіст і коментатор Сергій Савелій. Трагічну звістку повідомляє Суспільне Спорт, посилаючись на рідних Савелія, передають Патріоти України. Савелій понад 40 років працював на Суспільному мовленні,...

Зниклі авто, прострочені продукти і булінг: Академія сухопутних військ опинилася у центрі гучного скандалу

субота, 11 травень 2024, 14:54

Тимчасова слідча комісія виявила численні порушення в Академії сухопутних військ. Про це у своєму Facebook повідомив сержант 72-ї бригади ЗСУ імени Чорних запорожців Віктор Пилипенко, передають Патріоти України. За його словами, напередодні відбулося п...