Таки жінка зробила з чоловіка людину? Науковці здійснили дивовижне відкриття щодо Y та X-хромосом Гомо Сапієнса, порівнявши їх з матеріалами інших приматів

Прекрасна половина людства зберігає таємницю еволюції за розв'язання котрої наука тільки-тільки взялась

Вчені дослідили статеві хромосоми приматів і виявили, що Y-хромосома дуже швидко еволюціонує. Водночас X-хромосома залишається статичною. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в науковому журналі Natu, передають Патріоти України.

Усі люди мають 23 пари хромосом, одна з яких містить статеві хромосоми. У жінок – XX, у чоловіків – ХY.

Дослідники, проаналізували геноми для X і Y хромосом п'яти людиноподібних мавп – шимпанзе, бонобо, горил, борнейських орангутангів і суматранських орангутангів – а також однієї меншої мавпи, сіамангового гібона. Потім вони додали людські дані, порівнявши показники семи приматів.

Виявилося, що Y-хромосоми переважно сильно відрізняються між видами, тоді як X-хромосоми в основному схожі.

Наприклад, понад 90% послідовностей Х-хромосоми мавпи збігаються з Х-хромосомою людини, що свідчить про відносно невеликий ступінь змін за мільйони років еволюції. Однак лише 14-27% Y-хромосом мавп збігаються з людською версією, що свідчить про велику кількість швидких змін.

"Ступінь відмінностей між Y-хромосомами цих видів був дивовижним. Деякі з них розійшлися з людською лінією лише 7 мільйонів років тому, що з точки зору еволюції не так вже й багато часу. Це свідчить про те, що Y-хромосоми еволюціонують дуже швидко", – зазначила співавторка дослідження Катерина Макова.

Ймовірно, причина криється у тому, що Y-хромосома не обмінюється великою кількістю генетичної інформації з іншими хромосомами, а отже схильна до великої кількості делецій (мутацій, при якій вилучається частина хромосоми або послідовність ДНК) та інших типів мутацій. Як наслідок, Y-хромосома з часом стає коротшою.

"Ми виявили, що Y-хромосома мавпи скорочується, накопичує багато мутацій і повторів, а також втрачає гени", – розповіла Макова.

Грабунок триває: Окупанти на Луганщині збираються передати житло українців силовикам і мігрантам

неділя, 30 червень 2024, 21:28

На тимчасово окупованій частині Луганської області представники угруповання "ЛНР" збирається "узаконити" передачу житлових приміщень з ознаками "безхазяйного майна" російським силовикам, службовцям країни-агресора, та мігрантам з Центральної Азії, пере...

"Ми наближаємося до літнього піку": У ДТЕК пояснили, чому вночі відключають світло і як складають графіки

неділя, 30 червень 2024, 21:15

Постійні обстріли ЗС РФ, ремонт енергоблоків АЕС і спекотна погода - все це збільшує навантаження на українську енергосистему. Через це в останній декаді червня суттєво збільшилися періоди відключення світла. І це ще не межа. Про це розповів виконавчий...