І зараз можна побачити по Україні: Чому за часів СРСР у багатоповерхівках фарбували сходинки по краях і стіни наполовину

У радянські часи було багато чого такого, що важко зрозуміти сучасній людині. Наприклад, дивовижне "дизайнерське рішення", фарбувати сходи по краях.

За радянських часів загадок в утриманні житлофонду було багато. Ось і на питання, чому в СРСР фарбували сходинки тільки по краях, також, як і стіни - тільки наполовину, точної відповіді немає, але більш менш правдоподібних версій кілька.

Давайте спочатку розберемося, навіщо сходинки фарбують з боків. Вважається, що це робиться, щоб допомогти зорієнтуватися людям зі слабким зором. Також є версія, що це робиться для приховування ляпів, а саме кривизни стін в місцях стиків зі сходами. Також це могли робити для маскування плям на підлозі, які залишалися після фарбування стін і перил. Дійсно, не відтирати ж їх. А ще фарбовані краї полегшували прибирання, адже сміття не забивалося в щілини, а ковзало по покритому фарбою кутку і його легше було змітати в совок.

Крім того, є взагалі смішна версія - фарбовані краї сходів імітували килимову доріжку, яка була мало не фетишем серед радянських людей.

Чому в СРСР фарбували стіни на половину

Це "дизайнерське рішення", яке успадкувала і сучасна Україна, теж точного пояснення не має, хоча багатьох цікавить чому стіни в під'їздах фарбують в два кольори.

По-перше, вважається, що темна нижня частина стіни і світла верхня візуально розширюють простір. Також в тому, чому стіни фарбують наполовину, є і частка раціоналізму. Справа в тому, що до пофарбованих внизу стін менше береться бруд, а навіть якщо і взялася, то його майже не видно на темному тлі.

По-друге, такий прийом використовували для економії грошей, ну і, щоб фарби вистачило на довше. Адже світла, верхня частина стін, переважно, була побілкою як стеля і нижня частина стіни до фарбування. То є фінальна обробка інтер'єру робилась в два етапи: спочатку все білилося, потім нижній ярус фарбувався. То є будівельники не витрачали зайвий час та фарбу на обробку стін по всій висоті.

Чому в СРСР все фарбували зеленим - справа в практичності

В ті часи зелений колір був дуже популярний у управдомів не спроста. Справа в тому, що зелена фарба добре маскувала бруд і цвіль, а також приховувала тріщини та інші дефекти на стінах.

Крім того, за часів СРСР фарби саме зеленого кольору скрізь було в надлишку. Вона завжди була одного відтінку, що, погодьтеся, дуже зручно. Не було ризику, що, купивши зелену фарбу через два-три роки після ремонту, вона виявиться зовсім іншого відтінку.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...