"Я був просто вражений": Трепак розповів, що Венедіктова вимагала від нього оголосити підозру одеському активістові Стерненку

Ірина Венедіктова виявила величезний інтерес до цієї справи.

Віктор Трепак. Фото: Українська правда.

Колишній заступник генерального прокурора України Віктор Трепак в інтерв'ю повідомив, що нова генеральна прокурорка Ірина Венедіктова вимагала від нього повідомити про підозру одеському активісту та ексголові "Правого сектору" Сергію Стерненку, передають Патріоти України.

"Є три кримінальні провадження про напади на Сергія Стерненка. Коли ми говоримо про "справу Стерненка", то маємо на увазі кримінальне провадження щодо останнього нападу на Стерненка, коли одному з нападаючих на нього було заподіяно смерть. Саме через цю справу у мене стався серйозний конфлікт з новим генпрокурором. Венедіктова виявила величезну зацікавленість до цієї справи і при першій же розмові про неї сказала мені, що потрібно негайно повідомити Стерненку про підозру у вчиненні ним злочину. Я не те, що був здивований такій постановці питання – я був просто вражений. Як можна говорити про підозру, не вивчивши справу і достеменно не знаючи її обставин?" – зазначив Трепак.

Він підкреслив, що його позиція ґрунтується на тих матеріалах, які є у справі. "Я доповів про неї Венедіктовій, сказавши, що, виходячи з матеріалів справи, підстав для такого процесуального рішення немає. Тобто така підозра буде безпідставною, а отже – незаконною", – сказав Трепак.

За його словами, нез'ясованими у справі залишаються суттєві обставини інциденту. Призначено комплексну експертизу у зв'язку з тим, що стосовно двох попередніх експертиз були суперечливі висновки. "Ця експертиза не завершена, а тому без її результатів говорити про підозру – це юридичний нонсенс. Генпрокурор була вкрай незадоволена моєю позицією. Повернувшись від генпрокурора, я зібрав керівництво відповідного департаменту і прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво розслідуванням цієї справи. Ми ще раз ретельно проаналізували матеріали справи. Висновок був одностайний і однозначний – за матеріалами справи підстав для повідомлення Стерненку про підозру у вчиненні будь-якого злочину немає", – підкреслив ексзаступник генпрокурора.

Він додав, що подав Венедіктовій рапорт, підписаний усіма причетними до цього розслідування прокурорами, в якому аргументовано доведено відсутність підстав для виконання вказівки про підозру активісту.

Протягом першого півріччя 2018 року на Стерненка нападали тричі. 7 лютого активіста побили в Одесі, а 1 травня в нього стріляли. Радник голови Головного управління Національної поліції України в Одеській області Руслан Форостяк заявляв, що попередня кваліфікація другого нападу на Стерненка – хуліганство із застосуванням травматичної зброї. Пізніше стало відомо, що поліція розслідує напад на Стерненка за статтею про умисне вбивство.

24 травня внаслідок третього нападу активіст дістав ушкодження руки та забій голови. Водночас він завдав одному з нападників смертельного удару ножем у живіт. Другий нападник, Олександр Ісайкул, тоді втік, повідомляв Стерненко. Юрист Масі Найєм у квітні 2019 року говорив, що Ісайкул виїхав з України і не повернувся.

У травні Стерненко заявляв, що замовниками замаху на нього були Геннадій Труханов і бізнесмен Володимир Галантерник. 9 жовтня Генпрокуратура передала кримінальні провадження щодо нападів на Стерненка в СБУ, щоб перевірити інформацію про причетність до інцидентів місцевих чиновників і поліцейських.

Контрабанда прямувала до США: Українські митники вилучили з посилки артефакти 6-го тисячоліття до нашої ери (фотофакти)

середа, 24 квітень 2024, 7:15

Київські митники знайшли автентичні нуклеуси походженням з північно-західної та західної частин України . Під час митного контролю міжнародного поштового відправлення київські митники вилучили з посилки, яка прямувала до США, три археологічні артефак...

Спеки не буде? Метеорологиня розповіла, якої погоди чекати влітку в Україні

середа, 24 квітень 2024, 6:59

Очікується, що цьогоріч літо в Україні може бути теплим, але не спекотним. Про це "24 каналу" розповіла метеорологиня Віра Балабух, передають Патріоти України. "Відповідно до тих розрахунків які є зараз, очікується що літо в Україні може бути теплим, ...