"Я ніч не спала, це так важко": Мати розстріляного захисника розповіла, як дізналась про його страту

Мати загиблого захисника Олександра Мацієвського, якого безжально розстріляли російські окупанти, розповіла про те, як вона дізналась про страту свого сина, передають Патріоти України.

Як розповіла 67-річна Параска Демчук в ефірі Суспільного, до повномасштабної війни її 42-річний син працював електромонтером у Києві. Коли ж загарбники прийшли на українську землю, він добровольцем пішов до територіальної оборони Ніжина. Навесні захищав Чернігівщину у складі 119-ї бригади сил територіальної оборони. Наприкінці 2022 року підрозділ виконував завдання на Донеччині. Що тримає позиції біля Соледару, він матері не розповідав.

"Він ніколи не любив, щоб ми прощалися. Він коли йшов, то вони знали, що йдуть, а він повернувся, перехрестився, перехрестив будинок і себе, зі мною попрощався. Сказав: "Мамуля, ти так постаріла". А я сказала, що сину такий час, що я переживаю. А він: "Мамо, дякую тобі за життя", - пригадує мати загиблого захисника.

Остання розмова воїна з матір'ю відбулася 29 грудня. Тоді вона зі сльозами на очах, ніби відчувала щось, благала сина, щоб той беріг себе. "Мамочко, бережи себе! Бережи себе!" І все. А я так плакала і казала: "Синочок, ти головне себе бережи!". Я наче відчула, і сказала, що ти себе збережи для мене. Я виживу, а ти для мене себе збережи", - зі сльозами на очах розповідає жінка.

30 грудня 2022 року Олександр і четверо його побратимів були на завданні, з якого ніхто не повернувся. Це був стрілецький бій поблизу Соледару.

Обставини загибелі Олександра Мацієвського були невідомими до 6 березня. Того дня у соціальних мережах з’явилося відео зі стратою захисника одразу після слів: "Слава Україні".

"Я ніч не спала, воно мені мерещиться. Але якась легкість з'явилась та якийсь промінчик, що я побачила, як загинув мій син. І це так важко, але я, правда, наче побачила характер мого сина, такого стійкого, незламного, бо він сказав: "Мама, я в полон ніколи не здамся". Він навіть вночі повторяв ось це: "Слава Україні". Він настільки був бойовий, настільки сміливий і безстрашний, що я вам передати не можу", - розповідає жінка.

Параска Демчук каже, що вона тяжко переживає втрату сина, проте він просив її жити і саме ці слова наразі її підтримують.

"Він загинув за цей прапор. Він загинув за "Слава Україні!". Мені в той час жити не хотілося. Я шукала на кладовищі собі місце. Але він мене просив жити, значить він знав для чого", - каже мати воїна.

Сумнівний крок: Експерт пояснив, які обмеження чекають на українців призовного віку за кордоном і як їм діяти

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:50

Чоловіки призовного віку, які перебувають за кордоном, для будь-якої взаємодії з державними органами тепер мають повертатися до України. За кордоном наразі недоступні будь-які консульські послуги, окрім видачі документа для повернення. З точки зору пра...

"Не терпіла зухвальства і зайвого пафосу": На фронті загинула військовослужбовиця та журналістка Алла Пушкарчук

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:22

Дівчина пішла на війну ще у 2014-му, залишила світ мистецтва, навчання в університеті Карпенка-Карого і омріяну кар'єру театрознавиці. . За словами Крапивенка, коли Пушкарчук взяли в команду "Тижня", вона зросла від новинаря до повноцінної культурно...