"Яблука допомагають стати стрункішими. Проте їхню користь переоцінюють", - дієтолог

"Сьогодні Яблучний Спас, він за традицією відкриває сезон яблук. Для більшості з нас яблука основний фруктовий компонент харчування впродовж осінньо-зимових місяців. Ми цінуємо їх за багатство смаків, ароматів і доступність. Багато лікарів заохочують регулярно вживати два яблука в день - вранці для краси, ввечері для здоров'я", - пише у своєму блозі дієтолог Світлана Фус, передають Патріоти України, і продовжує:

"Страви з яблук покращують роботу травної системи, допомагають при запорах, завдяки харчовим волокнам яблук підтримується стан мікрофлори. Завдяки низькій калорійності (всього 47-52 ккал на 100 г), наявності високого вмісту клітковини – «мітли» організму і детоксикантів - пектинів, органічних кислот, яблука допомагають стати стрункішими і красивішими. Цікавий факт - в яблуках практично не буває токсичних металів.

Проте користь яблук, дещо переоцінюють. Щодо вітамінів, то яблука містять їх мало. Наприклад, аскорбінової кислоти у 100 г - 4,6-10 мг, в залежності від сорту і терміну зберігання, тоді як у цитрусових до 60 мг, при добовій потребі - 80-100 мг. Тим, хто захоче з їх допомогою поповнити добову норму вітаміну С, доведеться спожити 1 - 1,5 кілограма яблук. Емаль зубів та кишечник за це вам спасибі не скажуть. Яблука також не лідери по вмісту каротину, фолієвої кислоти та інших вітамінів. Тому, щоб забезпечити необхідну їх кількість потрібно їсти не тільки яблука, але і всі інші групи продуктів – злаки, крупи, м'ясо, рибу, молочку та ін.

Помилково вважати, що яблука багаті залізом. Вони не стануть основою харчування при низькому гемоглобіні Порівняємо: 100 грамів яблук містять до 0,12 мг заліза, а така ж кількість персиків чи бананів – до 0,3 мг, в буряку та в гарбузі по 0,8 мг, а в броколі - 0,7 мг заліза при добової потребі дорослої людини в 12-17 мг. Окрім цього з рослинної їжі залізо засвоюється набагато гірше (всього 3-5 %), тоді як з тваринної на 25-35 %.

Яблука також можуть активізувати вироблення шлункового соку, підвищувати кислотність і збільшувати апетит. Тому нічого дивного, коли після одної великої антонівки вам раптом захочеться ще чогось - бутерброду, картоплі чи м'яса. У кого підвищена кислотність краще використовувати запечені яблука, щоб уникати проблем з шлунком.

Але не дивлячись на те, що яблука далеко не «супер-фуд», все ж таки цілющих властивостей у них багато. Вони давно і широко використовуються у здоровому харчуванні. Тому включайте їх в свій раціон. Зараз вони вже дозріли та мають найбільшу кількість корисних речовин. З початком сезону яблук!".

Ухилянтів повернуть назад? Литва може відмовити в наданні посвідки на проживання чоловікам з України

середа, 8 травень 2024, 10:50

Литва може відмовити в наданні посвідки на проживання чоловікам з України. Зокрема, якщо Київ доведе, що вони відхиляються від військової служби. Про це заявила прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте. "Ми не будемо організовувати депортацію або шукати ...

Це варто знати! Що треба нести на цвинтар у поминальні дні і чи можна брати їжу і алкоголь

середа, 8 травень 2024, 10:45

Через тиждень після найбільшого християнського свята Великодня починаються поминальні дні. Уцей час віряни відвідують своїх померлих близьких на кладовищі та вшановують їх. Однак не всі знають, з чим саме потрібно приходити на цвинтар. Тому священник П...