"Сьогодні Яблучний Спас, він за традицією відкриває сезон яблук. Для більшості з нас яблука основний фруктовий компонент харчування впродовж осінньо-зимових місяців. Ми цінуємо їх за багатство смаків, ароматів і доступність. Багато лікарів заохочують регулярно вживати два яблука в день - вранці для краси, ввечері для здоров'я", - пише у своєму блозі дієтолог Світлана Фус, передають Патріоти України, і продовжує:
"Страви з яблук покращують роботу травної системи, допомагають при запорах, завдяки харчовим волокнам яблук підтримується стан мікрофлори. Завдяки низькій калорійності (всього 47-52 ккал на 100 г), наявності високого вмісту клітковини – «мітли» організму і детоксикантів - пектинів, органічних кислот, яблука допомагають стати стрункішими і красивішими. Цікавий факт - в яблуках практично не буває токсичних металів.
Проте користь яблук, дещо переоцінюють. Щодо вітамінів, то яблука містять їх мало. Наприклад, аскорбінової кислоти у 100 г - 4,6-10 мг, в залежності від сорту і терміну зберігання, тоді як у цитрусових до 60 мг, при добовій потребі - 80-100 мг. Тим, хто захоче з їх допомогою поповнити добову норму вітаміну С, доведеться спожити 1 - 1,5 кілограма яблук. Емаль зубів та кишечник за це вам спасибі не скажуть. Яблука також не лідери по вмісту каротину, фолієвої кислоти та інших вітамінів. Тому, щоб забезпечити необхідну їх кількість потрібно їсти не тільки яблука, але і всі інші групи продуктів – злаки, крупи, м'ясо, рибу, молочку та ін.
Помилково вважати, що яблука багаті залізом. Вони не стануть основою харчування при низькому гемоглобіні Порівняємо: 100 грамів яблук містять до 0,12 мг заліза, а така ж кількість персиків чи бананів – до 0,3 мг, в буряку та в гарбузі по 0,8 мг, а в броколі - 0,7 мг заліза при добової потребі дорослої людини в 12-17 мг. Окрім цього з рослинної їжі залізо засвоюється набагато гірше (всього 3-5 %), тоді як з тваринної на 25-35 %.
Яблука також можуть активізувати вироблення шлункового соку, підвищувати кислотність і збільшувати апетит. Тому нічого дивного, коли після одної великої антонівки вам раптом захочеться ще чогось - бутерброду, картоплі чи м'яса. У кого підвищена кислотність краще використовувати запечені яблука, щоб уникати проблем з шлунком.
Але не дивлячись на те, що яблука далеко не «супер-фуд», все ж таки цілющих властивостей у них багато. Вони давно і широко використовуються у здоровому харчуванні. Тому включайте їх в свій раціон. Зараз вони вже дозріли та мають найбільшу кількість корисних речовин. З початком сезону яблук!".
Три українські виші потрапили до Світового рейтингу університетів (CWUR, The Center for World University Rankings). Всього до переліку увійшли дві тисячі вищих навчальних закладів з усього світу, передають Патріоти України. Його опублікували на сторінц...
Перекази з картки на картку в Україні давно стали звичними для мільйонів громадян. Люди щодня надсилають гроші родичам, друзям або оплачують послуги. Але не всі знають, які суми можна переказувати без ризику отримати штраф від податкової або платити по...