Як дізнатися свої ідеальні пропорції тіла: Експерти дали детальне роз'яснення і формулу (інфографіка)

Сезон відпусток так і не розпочався через непевну ситуацією з коронавірусом. Але усі ми все ж сподіваємося потрапити на море ще цього літа чи хоча б осені. Для багатьох людей - це сигнал для схуднення, передають Патріоти України. Та чи справді усім потрібно худнути?

Якою повинна бути здорова вага

Щоб виявити, чи є проблеми з вагою, то варто врахувати індекс маси тіла і співвідношення талії до стегон. Але опиратися на лише вагу – недостатньо.

Здоровий індекс маси тіла — співвідношення ваги до квадрата зросту — коливається від 18.5 до 24.9. Досить багато людей мають насправді здорову вагу, але вважають себе "жирними" (жінки) чи "дрищами" (чоловіки) і прагнуть свою вагу змінити, хоча особливої потреби не має.

Надмірна вага визначається ІМТ 25 – 29.5. Ожиріння має три ступені, і починається з ІМТ 30 та більше. ІМТ, менший за 18.5, є замалим.

До прикладу: вага = 68 кг, висота = 165 см (1,65 м)

Розрахунок: 68 ÷ (1,65)2 = 24,98.

Співвідношення талії до стегон може розповісти про загрозу вісцерального ожиріння. Талія має бути менша за стегна. У чоловіків співвідношення талії до стегон має бути 0.9 чи менше, а в жінок – 0.85 чи менше. Вісцеральне ожиріння — це суттєвий ризик серцево-судинних хвороб, діабету 2 типу та еректильної дисфункції.

Для жінок брак жиру небезпечний, адже жирова тканина виділяє чи змінює низку гормонів. В жінок із надто низьким вмістом жиру в тілі може початися дисменорея — порушення менструального циклу чи його припинення.

Саме від спадковості залежить розподіл жиру в тілі. Наприклад, великий бюст і відсутність тонкої талії, або худорляві плечі, але великі сідниці – це все залежить від щільності рецепторів гормонів на різних частинах тіла. У цих випадках тяжко "робити талію" або "худнути в ногах" – краще прийняти своє тіло і дбати про своє здоров’я. Головне завдання – це дотримувати правильні пропорції талії та ваги у нормальних межах.

Хто в Україні повинен пройти базову військову підготовку і де це зробити

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:42

Замість строкової служби для громадян в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Про це йдеться у змінах до закону про мобілізацію та військовий облік, який вступить у дію 18 травня, передають Патріоти України. "Українська правда. Життя...

Почала задихатися: На Полтавщині біля річки загадково померла дитина

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:28

На Полтавщині виявили тіло 13-річного хлопчика неподалік річки Псел. Поліція розпочала досудове розслідування. Про це повідомила пресслужба поліції регіону, передають Патріоти України. За попередньою інформацією слідства, двоє хлопців 13 та 14 років п...