Як дурять українців та що робити: З карток ПриватБанку зникають тисячі гривень

Українці втрачають тисячі гривень із карток ПриватБанку. Гроші знімають нібито за розваги: рівними сумами і без будь-яких SMS із підтвердженням операцій. У самому банку кажуть, що, можливо, жертви обману самі прив'язали свої картки й не помітили цього. Водночас українці, які постраждали від схеми, стверджують, що в жодні онлайн-ігри вони ніколи не грали, а гроші в них списували в той час, коли вони спали. Про те, як працює схема обману і чи можливо повернути гроші, читайте в матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

На відміну від уже звичних способів обману, для цієї схеми шахраям не потрібно зв'язуватися з власником картки й під різними приводами намагатися переконати їх озвучити особисті дані й повідомити код із SMS. Гроші списуються нібито під виглядом оплати розваг.

Уперше про таку схему стало відомо ще кілька тижнів тому. Тоді в пресслужбі ПриватБанку повідомили, що повернути гроші можна тільки за ту операцію, яка проходила без введення пароля, який надходить на телефон (3D-Secure). Проте в разі підписок, наприклад, на ігри або періодичні видання, такий пароль і не повинен надходити.

"Досить знати номер картки й три останні цифри зі зворотного боку", – розповідає заступниця голови "ЕМА" Олеся Данильченко. А враховуючи, що такі операції і не передбачають підтвердження за допомогою SMS, повернути кошти буде вкрай складно.

Шахраї списують тисячі гривень"Ніхто нічого не повернув. Жодні SMS мені не надходили. Тільки за фактом зняття коштів. І реакція банку була: "Так, це були шахрайські дії", – розповіла жертва обману Тетяна Хода.

Схожа ситуація сталася з пенсіонеркою з Київської області. Як розповіла її дочка Лілія, з картки списувалися кошти нібито як оплата "розваг" – ігор у мережі. Жінка, яка втратила кошти, дізналася про списання тільки тієї миті, коли за допомогою картки в неї не вийшло оплатити медикаменти в аптеці. Вона використовує кнопковий телефон без доступу до мережі інтернет, окрім того, картка не потрапляла в руки дітям чи родичам, які могли без відома власниці прив'язати її для оплати ігор.

У ПриватБанку обіцяють допомогти, але посилаються на правила платіжних систем

Банк у разі, якщо гроші списали неправомірно, може лише надіслати запит у платіжну систему (найчастіше Visa або Mastercard), щоб зажадати повернення коштів. Але повернуть гроші тільки в тому разі, якщо було порушено правило.

"А якщо це підписка, то пароль із підтвердженням операції приходити не повинен", – говорить Данильченко. Прессекретар ПриватБанку Олег Серга пояснив: така проблема з'явилася тільки останнім часом. Найчастіше клієнти самі підписуються на преміум-акаунти, купують музику, фільми, доступ до видань, погоджуються жертвувати гроші. Далі списування відбувається регулярно, про нього забувають і згадують тільки в момент, коли гроші потрібні, але вони зникли.

Як працюють шахраї"Приват" надав можливість перевірити всі свої підписки за допомогою банку. Проте від списання коштів у разі, якщо ви вчасно не помітили шахрайську підписку, це не захистить.

Наприклад, у Тетяни Ходи гроші списували до 5 години ранку. Ще в кількох випадках, про які відомо, гроші знімали протягом декількох тижнів незначними сумами. Усі ці випадки об'єднує два фактори: гроші пропадали в клієнтів "Привату" й списували кошти нібито на оплату "розваг".

Представник ПриватБанку, пояснює: розбиратися з кожним випадком потрібно окремо. Мовляв, жодної закономірності немає, а найчастіше люди самі не помічають, як прив'язують свої карти до ігор. "Ігри – завжди в топі відмивання грошей, отриманих шахрайським способом. У деяких можна виводити далі. Дізнатися реквізити – взагалі не проблема, хто згадає через два місяці про те, де кому картку показував або реквізити вводив. За тією інформацією, що у виписці, не можна визначити еквайрера, інакше можна було б дізнатися подробиці щодо сервісу", – додає Данильченко.

Що робити, якщо зникли гроші з картки? Передусім треба звернутися в банк. Це важливо зробити навіть у тому разі, якщо фінансова установа вам відмовить. Крім того, варто написати заяву в поліцію.

Єдине, що потрібно пам'ятати, – якщо ви самостійно передали персональні дані, озвучили пароль із SMS шахраям, повернути кошти буде майже неможливо. Якщо ж гроші зняли через прогалину в системі безпеки банку, ви маєте право законно вимагати компенсації від фінансової установи.

Джерело: Обозреватель

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...