Як оскаржити рішення про мобілізацію: Куди звертатися і які потрібні документи

Якщо чоловік призивного віку не згідний із рішенням військово-лікарської комісії (ВЛК), він може його оскражити. Деталі процедури розповіла юрист юридичної фірми Gracers Анастасія Цибулько у коментарі "РБК-Україна", передають Патріоти України.

Які потрібні документи

"В першу чергу треба підготувати усі документи, які будуть свідчити про необ’єктивність висновку ВЛК щодо стану здоров’я. Зокрема, медичні довідки, копії документів з історією хвороб або висновки лікарів (державної лікарні) щодо наявності певних хвороб, які можуть суттєво вплинути на несення служби або взагалі на неможливість виконання своїх службових обов’язків", - зазначила вона.

Як і де оскаржується рішення

За її словами, оскаржити рішення про мобілізацію можна через суд або іншими способами. Юристка пояснила, що постанови центральної ВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку, а постанова ВЛК регіонів – у Центральній військово-лікарській комісії або в судовому порядку.

"Якщо ви хочете оскаржити постанову ВЛК районного та міського рівня без суду, то є варіант звернення до ВЛК обласного рівня з метою перегляду такого висновку. У разі необхідності перегляду чи скасування постанов підпорядкованих ВЛК, то це можуть робити військово-лікарські комісії відповідних регіонів. А Центральна ВЛК переглядає постанови ВЛК будь-яких рівнів", - підкреслила вона.

За результатами розгляду звернення комісія може ухвалити рішення про проведення контрольного чи повторного медичного огляду.

Цибулько зазначає, що оскарження рішення ВЛК в суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства шляхом подачі позовної заяви, відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

"Однак варто врахувати, що в судовому порядку надається обмежений строк такого оскарження: якщо ви спочатку звертаєтесь у досудовому порядку, то на оскарження висновку комісії в суді у вас є три місяці з дня отримання рішення про розгляд заяви", - звернула вона увагу. Якщо все-таки призовник відразу звертається в суд, то він на це має шість місяців з дня винесення постанови ВЛК.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...