Як правильно підготувати автомобіль до весняно-літнього сезону: Добірка порад від професіоналів

Останній місяць зими добіг кінця, останні сніг та морози залишають межі України. І водіям уже слід замислитись над тим, як підготувати автомобіль до теплої пори року.

Сезонна підготовка не обмежується лише заміною зимової гуми на літню, як помилково вважають деякі автомобілісти. Необхідно провести огляд, а якщо потрібно, то і профілактичний ремонт усіх основних систем автомобіля, щоб уникнути поломок в майбутньому. Розглянемо, як правильно підготувати автомобіль до весняного сезону.

Зовнішня підготовка машини

Заміна гуми

Багато досвідчених автомобілістів воліють змінювати гуму якомога пізніше, щоб перестрахуватися і убезпечити себе від непередбачених капризів природи. Однак вартість зимової гуми набагато вища за літню, а шипи зношуються швидше при їзді по голому асфальту.

Також варто враховувати той факт, що склад зимових покришок зовсім не передбачений для активної експлуатації за плюсових температур. Крім шин приділіть увагу колісним дискам, які за час зимової їзди часто піддаються деформації та корозії.

Мийка днища та кузова

За довгі місяці зими тут накопичився не лише дорожній бруд, а й агресивніші хімічні речовини. Тому з приходом весни машині пряма дорога на автомийку, де її добре почистять.

Дочекайтеся повного висихання машини та перевірте її на наявність дефектів лакофарбового покриття. Якщо виявите сліди окислення, потрібно обов'язково обробити ці місця спеціальним складом та засобом антикорозійного захисту. Якщо пошкодження серйозні, доведеться витратитися на нове покриття.

Мийка лобового скла і дзеркал

Лобове скло заслуговує на підвищену увагу, тому що бере основний грязьовий "удар" на себе. За час зимової їзди скло покривається мікротріщинами, в яких накопичується бруд, сіль та хімічні реагенти. Якщо не забезпечити якісного чищення скла, його експлуатаційний ресурс швидко вичерпається. Це стосується і дзеркал.

Проведіть ревізію щіток склоочисника

Через морози та активну експлуатацію під час снігопаду гума втрачає свої головні експлуатаційні характеристики. Якщо закралися хоч найменші сумніви щодо якості щіток, замініть їх на нові – це недорого.

Приберіть в салоні (тут і так все зрозуміло)

Внутрішня підготовка автомобіля

Перевірка рідин

Більшість автомобілістів використовують всесезонні мастила, але, якщо ви не належите до їх числа, то замініть зимове мастило. Якщо дорожите своєю "ластівкою", міняйте мастило через кожні 10–15 тисяч км. Не забудьте також про зміну фільтрів.

Протестуйте гальмівну систему

Зверніть увагу на такі моменти:

– протікання гальмівних рідин;
– герметичність гальмівних шлангів;
– рівень гальмівної рідини.

Гальмівна рідина поглинає вологу, тому за зиму вона накопичує у собі досить велику кількість води і її температура кипіння стає близько 100 градусів. В результаті у відповідальний момент машина може не загальмувати. Рекомендуємо змінювати рідину в гальмах двічі на рік.

Зарядіть акумулятор

У зимовий період акумулятор зазнає високих навантажень і найчастіше виявляється недозарядженим з настанням весни. У теплий сезон ємність акумулятора підвищується, розрядка відбувається не настільки інтенсивно як під час морозів.

Акумуляторні батареї зі спеціальним індикатором самі сигналізують про необхідність заряджання. Обов'язково перевірте клеми, оскільки за зиму вони можуть окислитись.

Перевірте бензобак

Взимку волога активно конденсується та осідає в паливному баку, а збільшена кількість води призводить до поломок та накопичення забруднень. Якщо промивання не входить до найближчих планів – змініть паливний фільтр.

Відрегулюйте розвал-сходження

Навесні багато автовласників відзначають появу люфту в кермовому управлінні – автомобіль відводить убік на підвищених швидкостях. Щоб ця проблема не виникала, потрібно вирушити в СТО та відрегулювати розвал-сходження.

Продіагностуйте ходову частину

Їзда на дорогах у зимовий час – це справжнє випробування для підвіски та ходової частини автомобіля. Після закінчення сезону варто обов'язково переконатися, що всі їхні вузли успішно пережили зиму і зробити повноцінну діагностику в автосервісі.

У підвісці та ходовій всі вузли взаємопов'язані, отже, дрібні поломки спричинять серйозніші несправності, усунення яких обійдеться значно дорожче. Тому нехай майстри перевірять усі сайлент-блоки, важелі, втулки стабілізаторів та інші схильні до зносу деталі і замінять несправні новими.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...