Як проводили дозвілля люди бронзової доби: В Омані археологи виявили рідкісний артефакт, якому 4000 років

При розкопках на місці стародавнього поселення в долині Кумайра в Омані польські та оманські археологи виявили безліч стародавніх артефактів, серед яких була і кам'яна дошка для ігор, якій 4000 років, повідомляють Патріоти України з посиланням на The Jerusalem Post.

Експерти розкопали також вежу, і мідні вироби. Всі ці знахідки датуються 2500-2000 рр. до н. е.

Цікаво, що на стародавній кам'яній дошці є позначки і отвори, що вказують на концепції, аналогічні тим, що використовувалися в інших іграх бронзового століття.

Стародавня кам'яна дошка для ігор (фото: jpost.com)

За словами археологів, хоча подібні предмети зустрічаються рідко, інші ігрові дошки були знайдені в Месопотамії, Індії та басейні Східного Середземномор'я.

Вчені також говорять про те, що дані знахідки доводять те, що жителі поселення брали участь в прибутковій торгівлі міддю, якою в той час був відомий Оман. Причому згадки про оманську мідь присутні в клинописних текстах з Месопотамії.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...