Як риємо собі могилу: Вчені підрахували, скільки пластику з'їдає за рік кожна людина

Сьогодні на звалища Землі щороку потрапляє приблизно 300 мільйонів тонн пластикового сміття, більша частина якого не розкладається грунтовими мікроорганізмами, і це дуже і дуже небезпечно...

Вода із пластикових пляшок не така вже й безпечна? Ілюстрація: соцмережі.

Канадські екологи з'ясували, що люди в середньому вдихають, випивають або проковтують понад 75 тисяч мікрочастинок пластика щороку, вони потрапляють в організм разом з морською рибою, іншими продуктами харчування або бутильованою водою. Можливі наслідки цього для здоров'я були розкриті в журналі ES & T, передають Патріоти України.

"Найпростіший спосіб уникнути накопичення пластику в організмі - перестати пити воду з пластикових пляшок. З іншого боку, подібні заходи просто не можуть зупинити зростання числа полімерних частинок в екосистемах. Вони скоро будуть практично у всіх продуктах. Схоже, що єдиний спосіб це зупинити - почати виробляти менше пластику", - пишуть вчені.
Сьогодні на звалища Землі щороку потрапляє приблизно 300 мільйонів тонн пластикового сміття, більша частина якого не розкладається грунтовими мікроорганізмами і залишається в майже незайманому вигляді протягом десятків і навіть сотень років. Коли це сміття потрапляє в світовий океан, воно збивається у величезні купи, подібні до так званої "великої сміттєвої плями" в Тихому океані.
З цієї причини останні 50-70 років океанологи часто жартома називають "пластиковим періодом" через величезну кількість мікрофрагментів полімерів в водах світового океану. Як показують спостереження вчених, опубліковані в 2014 році, ці частинки довго не затримуються у воді і, по всій видимості, з'їдаються рибами і морськими тваринами, і тому становлять загрозу для екології та здоров'я людини.
Кіран Кокс (Kieran Cox) з університету Вікторії (Канада) і його колеги зробили наступний логічний крок - вони спробували оцінити те, як багато подібних частинок проникає в організм людини, що живе в типовій країні першого світу.
Для цього вчені проаналізували всі наукові роботи, присвячені оцінкам концентрації пластика в морській і річковій рибі, а також у тканинах інших представників фауни і флори, чиїм м'ясом, плодами або насінням харчується людина. Додатково вчені проаналізували типову дієту сучасних американців і спробували знайти в ній інші потенційні джерела полімерних частинок.
Цей аналіз розкрив декілька цікавих факторів. По-перше, вчені виявили, що жителі США та інших розвинених країн проковтують і випивають величезну кількість пластикових фрагментів, від 40 до 60 тисяч мікрочастинок пластика. Левова частка з них припадає на три типи продуктів - морську живність, бутильовану воду і цукор.
До того ж, аналіз останніх публікацій показав, що можна порівняти число полімерних мікрогранул і волокон, які потрапляють в організм людей і тварин разом з повітрям. Якщо враховувати це джерело, жителі США в середньому вдихають, проковтують і випивають від 75 до 120 тисяч часток пластику щороку.

Подібні оцінки, як зазначають вчені, на кілька порядків вище, ніж показували попередні спроби оцінити розміри "пластикового раціону" людства. Поки не зрозуміло, до яких саме наслідків приводить їх потрапляння в травну систему і легені. Кокс і його колеги сподіваються, що їх відкриття спонукає інші наукові групи детально вивчити їх вплив на організм і потенційні канцерогенні і токсичні якості.

"Я вчора розмовляв із польським журналістом": Політолог пояснив, в якому випадку Польща може депортувати українців

четвер, 25 квітень 2024, 17:30

Політолог Володимир Фесенко пояснив, чому міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив про те, що його країна готова допомогти Україні повернути військовозобов’язаних. Він вважає, що це – відображення настроїв населення Польщі. Про це Володими...

Українців зможуть бронювати від мобілізації через "Дію": Що відомо

четвер, 25 квітень 2024, 17:22

Кабінет Міністрів розробляє новий порядок бронювання військовозобов'язаних, планується, що це можна буде зробити через "Дію", передають Патріоти України. Як пише «Форбс», про це повідомила перша віце-прем'єрка та міністерка економіки Юлія Свириденко, я...