Як швидко легені відновлюються після COVID-19: Медики вказали на нюанси

У більшості людей, які перенесли коронавірус, легені зазвичай відновлюються добре. Водночас у деяких ознаки патологій після перенесеної хвороби можуть зберігатися впродовж декількох місяців, передають Патріоти України.

Як пише Clinical Infectious Diseases, це з’ясували вчені-медики, проаналізувавши результати досліджень 124 пацієнтів відділення реабілітації Медичного центру Університету Радбауд (Нідерланди). Фахівці вказали на дивні особливості відновлення після COVID-19 тих, хто переніс його в легкій і важкій формах.

Зазначається, що учасникам дослідження провели низку медичних обстежень, серед яких і комп'ютерна томографія, – на початку реабілітації та через три місяці.

Результати показали, що, наприклад, у більшості пацієнтів із важким перебігом коронавірусу відновлення легеневої тканини пацієнтів пройшло добре. У висновках медиків йдеться, що пошкодження зустрічалися рідко, а фіксувалися переважно в людей, які потрапляли з COVID-19 до реанімації.

Серед досліджуваних були й ті, хто лікувався в звичайних відділеннях медзакладів або вдома. У них COVID-19 протікав легко, але вже через три місяці вони скаржилися на погане самопочуття. Підкреслюється, що найчастіше люди жалілися на слабкість, задишку і біль в грудній клітці. Деякі пацієнти мали труднощі у виконанні рутинних дій, говорили про зниження якості життя.

Автори дослідження самі здивувалися тому, що в пацієнтів, які перенесли коронавірус в легкій формі, так довго зберігаються патологічні симптоми, тоді як змін у легенях в них вже немає. Фахівці констатують, що причину цих симптомів і лікування для таких пацієнтів ще потрібно вивчити.

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...