Як сьогодні живе Швеція, яка не вводила жорсткий карантин через коронавірус: Житель Стокгольма розповів про обмеження

Люди уникають походів у ресторани, уникають поїздок в інші міста або за кордон, хоча це зараз вже дозволено.

Житель Стокгольма Олександр Мазуркін в інтерв'ю розповів про те, як живе Швеція без жорстких карантинних обмежень, як шведи справляються з падінням економіки і як відпочивають. Патріоти України пропонують вам прочитати текстовий запис бесіди із ним.

— Яка зараз ситуація у Швеції, чи зростає кількість хворих і як Швеція переживає коронавірусну пандемію?

— У Швеції все точно так само, як і було п’ять-шість місяців тому. У Швеції не було ніякого жорсткого карантину, як у Великій Британії, Іспанії або Італії. Ми могли відвідувати і спортивні зали, були відкриті ресторани, але все-таки були обмеження. Обмеження були такого роду, що всі за можливості повинні були працювати з дому, вся старша і вища школа, університети також були закриті.

Сенс цієї стратегії полягав у тому, щоб всі ці правила і регуляції можна було використовувати в довгостроковій перспективі, оскільки, звичайно ж, вірус нікуди не зникне. І кілька днів тому місцева епідеміологічна служба повідомила про те, що всі ці обмеження діятимуть принаймні до 1 грудня. Життя в Швеції триває, але обмеження, як ми зрозуміли, діятимуть протягом довгого часу.

— Які саме зараз обмеження є найпомітнішими в порівнянні з нормальним життям?

— Це обмеження на заходи, де більше ніж 50 осіб. Всі клуби закриті, всі концерти, всі великі спортивні заходи скасовані, і це, напевно, найбільша прикрість. Друге обмеження — це те, що ми не можемо повернутися на свої робочі місця, всі змушені працювати з дому і, зрозуміло, це досить великий стресовий фактор, оскільки не у всіх є можливість ефективно працювати з дому.

— Як самі шведи ставляться до карантинних заходів, підтримують цю модель м’якого карантину?

— Шведи дисципліновані. Це те, що ми обговорюємо з моїми друзями весь час: попри те, що немає жорстких обов’язкових правил, все одно більшість шведів виконує рекомендації. Люди не ходять на великі заходи, хоча, ясна річ, що всім кудись хочеться піти, в місця великого скупчення людей.

Люди уникають походів у ресторани, уникають поїздок в інші міста або за кордон, хоча це зараз вже дозволено, у всякому разі в деякі країни. Тому тут все-таки шведи дуже дисципліновані, і вони виконують вимоги нашої епідеміологічної служби.

— Чи відчувається якийсь тиск або зміна настроїв європейців щодо шведів? Бо коли всі сиділи закритими, Швеція виглядала як рай для людей, які продовжують жити поза карантином.

— Так, насправді, у Швеції відбуваються великі дебати. У перші місяці навіть з’явилися туристи з Франції або Великобританії, які приїжджали тільки в Швецію для того, щоб відвідати бари, ресторани, сходити в салон краси або в спортзал. І шведи спочатку ставилися до свого карантину набагато скептичніше, тому що: як це, весь світ закритий, а ми — відкриті. Були досить великі суперечки.

Через кілька місяців шведи сказали: «Добре, наша стратегія працює». Однак зараз теж спостерігається досить скептичне ставлення в самому суспільстві, бо кількість померлих у Швеції фактично досягла шести тисяч осіб. Це досить багато, Швеція входить у перші топ-десять країн у світі. Зараз уряд призначив спеціальну комісію для розслідування того, чи була ця стратегія ефективна і чи можливо було зробити щось по-іншому.

— За даними Bloomberg, економіка Швеції у другому кварталі скоротилася на 8,6%. Це більше, ніж припускали і прогнозували економісти, але менше, ніж скоротилася економіка інших країн — Іспанії, Франції, Італії. Тобто Швеція не вводила карантин, але економічний спад все одно відбувся. Чи відчувається, що стало економічно гірше через коронавірус?

— Так, звісно. Але тут потрібно звернути увагу на те, що Швеція все-таки експортно-орієнтована країна. Тому зрозуміло, що якщо весь світ занурюється в кризу, то ніхто не хоче купувати машини Volvo або Scania, тому, звичайно ж, шведська економіка обвалилася.

Але тут слід зауважити наступне: серед моїх друзів близько 20% або втратили роботу, або не працюють повний робочий день. Але шведський уряд дуже сильно підтримує нас і тих, хто втратив роботу, і фактично оплачує приблизно 80−90% зарплати, якщо навіть люди не працюють. Це все робиться для того, щоб людей одразу не звільняли, був якийсь період, коли, можливо, ситуація поліпшиться, і тоді вони зможуть продовжувати працювати.

— А скільки місяців можливо отримувати зарплату, якщо у тебе немає роботи?

— Десь шість-вісім місяців — це точно. Залежить від правил і від того, який у вас контракт на роботі.

— Це допомога від компаній чи допомога від держави?

— Першочергове завдання Швеції — щоб людей не звільняли, навіть якщо роботи немає. Уряд звернувся до компаній і сказав: «Якщо ви не будете звільняти цих людей, то ми з вами розділимо ці витрати і будемо платити зарплату з державного бюджету».

Зараз величезна кількість приватних і державних компаній використовують цей механізм. Фактично люди не ходять на роботу, але компанії виплачують їм зарплату, а держава виплачує компаніям гроші, щоб вони не звільняли співробітників. Але тут, звичайно, питання полягає в тому, наскільки довго це можна робити. Поки це все робиться до кінця року, але що буде далі — незрозуміло.

— Які ще інструменти державної підтримки діють у Швеції? Чи допомагають там внутрішньому туризму?

— Є спеціальні пакети допомоги, які розраховані на різні сектори економіки. Але шведи люблять систематичність у всьому і люблять підтримувати всіх. Тому я б не сказав, що є якісь спеціальні програми для розвитку місцевого туризму, але вони намагаються підтримувати всі сектори економіки. Звичайно, грошей все одно на все не вистачає, тому ми бачимо величезну кількість руйнувань, особливо барів, готелів тощо.

— Які обмеження на подорожі до інших країн діють зараз для шведів? Яка політика Швеції щодо іноземців, чи є якісь обмеження?

— Зараз у Швеції конфлікт з багатьма європейськими країнами, бо Швеція з самого початку обрала стратегію, коли пускала всіх, і нікому не потрібно було проходити карантин протягом усієї пандемії. Це був унікальний випадок. Наша епідеміологічна служба каже, що кількість тих туристів, які приїхали б до Швеції, не настільки істотна, щоб вплинути на епідемію, яка вже є в країні.

Що стосується виїздів шведів за кордон, то тут все набагато складніше, оскільки Швеція багатьма країнами сприйнялася як радикальна країна, як небезпечна країна, якщо приймати туристів звідти. Нині кількість країн Європейського Союзу, які пускають шведів без карантину, постійно змінюється. Згідно з останньою статистикою, це десь 12−15 країн. Вони поступово відкривають свої кордони.

Данія не хотіла відкривати кордони, але відкрила буквально тиждень тому. Зараз ми можемо туди вільно їздити без карантину. Норвегія постійно змінює рішення. Вона відкрила кордони тільки для деяких регіонів Швеції, які розташовані біля кордону, а для тих, хто проживає, наприклад у Стокгольмі або далі на півночі, Норвегія фактично закрита.

— Як шведи відпочивають під час пандемії коронавірусу?

— Шведи подорожують. Я теж нещодавно їздив у гори. Ходять у походи. Винаймають маленькі будиночки десь на березі моря і відпочивають там. І переважно проводять час у себе вдома зі своїми близькими, намагаються не дуже сильно подорожувати і виконувати правила місцевої епідеміологічної служби.

Джерело: НВ

В Україні запустили мапу провайдерів, які надають інтернет під час блекаутів

четвер, 25 квітень 2024, 18:59

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров показав мапу провайдерів з усієї України, які працюють під час відключення світла. Мапа показує, чи може провайдер у конкретному будинку дати доступ до інтернету від 4 до 72 годин під час відключен...

Українцям не платитимуть "другу пенсію" - у Раді провалили законопроєкт

четвер, 25 квітень 2024, 18:54

Народні депутати провалили у першому читанні законопроєкт про т. зв. другу пенсію - накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ не набрав необхідної кількості голосів - за нього проголосували лише 214 нардепів. Про це повідомив перший заступник голо...