Як стати на військовий облік призовників юнаку, який зараз за кордоном: У ТЦК дали пояснення

Після повномасштабного російського вторгнення близько 6 мільйонів українців виїхали за кордон. Серед них були підлітки, які тепер досягли 17 років і мають стати на військовий облік, передають Патріоти України.

У Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки пояснили, що робити таким юнакам. Про це пише видання "Кременчуцький Телеграф".

Щороку з січня по березень районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) проводять приписку юнаків до призовних дільниць для взяття на військовий облік. Це стосується юнаків, яким у цей рік виповнюється 17 років. Під час приписки вони проходять військово-лікарську комісію, яка визначає їхню придатність до військової служби. Також оцінюються їхні індивідуально-психологічні та моральні якості, рівень фізичної підготовки, наявність спеціальності та освітній рівень.

Після приписки юнаки отримують приписне посвідчення, яке є військово-обліковим документом для призовників.

У Кременчуцькому районному ТЦК та СП зазначили, що наразі офіційних документів щодо того, як стати на військовий облік призовників юнаку, який зараз за кордоном, немає.

"Була інформація, що над цим працюють в уряді – щоб українські консульства за кордоном могли брати юнаків на військовий облік призовників. Але якихось документів з цього приводу до нас не надходило. А тому ми користуємося тією нормативною базою, яка є на цей час. Тобто, щоб стати на військовий облік призовників юнак має особисто прибути до ТЦК з відповідними документами та пройти військово-лікарську комісію. Це потрібно зробити протягом того року, коли юнаку виповнюється 17 років. Лише після цього призовник буде внесений у реєстр та його дані з’являться у застосунку "Резерв+", – пояснив представник ТЦК

Речник Полтавського обласного ТЦК та СП майор Роман Істомін зазначив, що оновлення військово-облікових даних до 16 липня не стосується взяття 17-річних юнаків на військовий облік та їх приписки до призовних дільниць. Вони можуть стати на облік і після 16 липня.

"Щодо можливості зробити це в українському консульстві за кордоном нічого сказати не можу. У нас таких документів наразі немає. Можливо на це питання зможуть відповісти на "гарячій лінії" Міноборони", — зазначив Істомін.

Пункт 2 статті 14 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" визначає, що взяття громадян України на військовий облік призовників здійснюється у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

У пункті 3 цієї ж статті зазначено, що громадяни України чоловічої статі, яким у рік взяття на військовий облік виповнюється 17 років, беруться на облік щороку протягом січня – березня.

У постанові Кабміну від 21.03.2002 року № 352 "Про затвердження положення про підготовку і проведення призову громадян на строкову військову службу" дублюється норма закону про те, що до призовних дільниць щороку протягом січня – березня приписуються громадяни, яким у рік приписки виповнюється 17 років. Однак ця норма доповнена положенням, що приписка громадян, які підлягають військовому обліку призовників та своєчасно не пройшли приписки до призовних дільниць, здійснюється протягом року. Тобто, пройти приписку та стати на облік призовників можна не тільки у січні-березні, а й протягом усього року, коли юнаку виповнюється 17 років.

У пункті 52 постанови Кабміну від 30.12.2022 року № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" зазначено, що закордонні дипломатичні установи України інформують призовників віком від 18 до 25 років, які перебувають на постійному або тимчасовому консульському обліку, та повідомляють про взяття на постійний або тимчасовий консульський облік або зняття з нього призовників відповідним районним (міським) ТЦК та СП за місцем їх перебування на військовому обліку.

Кому не треба проходити ВЛК щороку: У ТЦК дали пояснення

понеділок, 15 липень 2024, 23:50

Якщо людина не підлягає під мобілізацію з правових підстав надання відстрочки або перебування на спеціальному військовому обліку, ніхто таку особу щороку ганяти по ВЛК не буде. Представниця ТЦК Лариса Козак розповіла, кому не треба щороку проходити вій...

На вибір - квадратні, без кісточки, з жовтою м’якоттю: Виробники розказали про кавунові експерименти в Україні

понеділок, 15 липень 2024, 22:59

Українські аграрії та науковці активно експериментують із виведенням та вдосконаленням нових сортів кавунів. Наприклад, кавуни без кісточок, або ж видовженої чи квадратної форми. Про це в інтерв'ю "Главкому" розповіли експерти баштанної галузі, передаю...