Як зрозуміти, що у вас коронавірус: ТОП-11 найбільш поширених симптомів

Під час пандемії коронавірусу медики діагностували у різних пацієнтів з COVID-19 різні клінічні прояви хвороби, передають Патріоти України.

Кашель і температура

Температура може підвищиться, як незначно, так і до високих значень. Про початок хвороби свідчить також кашель і задишка.

Дослідження американського Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), показали, що переважна більшість (93%) пацієнтів у віці 18-64 років вказували ці симптоми.

Втома і ломота

Ознаками того, що організм бореться з вірусом (в тому числі, коронавірусом, що викликає COVID-19) може бути відчуття втоми, яка не проходить, а також ломота в м'язах.

Втрата смаку та нюху

Раптова втрата нюху і смаку, викликана тим, що вірус заражає нюхові нейрони, послаблюючи можливість відчувати запахи про розрізняти смаки. У деяких пацієнтів, як свідчать дослідження щвейцарскіх вчених, це може викликати депресію і тривожність.

"Ми виявили, що пригнічений настрій і тривога асоціюються з симптомами ослаблення нюху і смаку при COVID-19", - заявив один з авторів дослідження, отоларинголог з Університету Цинциннаті Ахмад Седагат.

Болі в голові і запаморочення

Оскільки коронавірус б'є по центральній нервовій системі, пацієнти відчувають головний біль. Також проявом хвороби може бути запаморочення, оніміння або поколювання в кінцівках.

Проблеми зі шлунком

На появу вірусу реагує також шлунково-кишковий тракт. Майже половина пацієнтів відзначали втрату апетиту, нудоту, блювоту, а найчастіше - діарею.

Хвороби очей

За даними анонімного опитування, опублікованого British Journal of Ophthalmology, з боку органів зору поширеним симптомом є світлобоязнь. Пацієнти скаржаться на симптоми кон'юктивіту, біль або свербіж в очах

Висип на шкірі

У деяких випадках можлива поява у пацієнтів висипу або знебарвлених ділянок на пальцях ніг і рук. Існує вислів "ковідні ноги" - саме на пальцях ніг хворих на коронавірус найчастіше виникають характерні набряки і почервоніння, іноді до пурпурного кольору, які можуть свербіти і боліти.

"Багато вірусних інфекцій здатні вражати шкіру, тому не дивно, що ми спостерігаємо висип при COVID-19", - зазначила дерматолог з St Thomas 'Hospital King's College London Веронік Батайль.

Цистит

За повідомленням американських медиків, рідкісним проявом COVID-19 є цистит: деякі пацієнти в основному скаржилися на часте сечовипускання, тобто більше 13 походів в туалет на добу, в тому числі більше 4 - вночі.

Нежить і біль в горлі

Спочатку вважалося, що при коронавірусі немає нежиті. Проте, за даними CDC, цей симптом рідко, але спостерігається: тече з носа приблизно у 7% дорослих хворих. А 35% скаржаться на біль в горлі.

У льодах альпійського перевалу, що в середньовіччя був важливим пунктом сполуки між Італією і північнішою Європою, знайшли тіло мандрівника з багатою зброєю і солідними коштами (фото)

понеділок, 13 травень 2024, 3:25

Такий дуже не рядовий подарунок археологи отримали завдяки процесу танення льодовиків, що вже кілька десятиліть оголяють шар за шаром намерзле протягом попередніх століть. Вчені мандрують льодовиками Швейцарії та Італії, що повільно тануть, і відшукую...

Як збільшити розмір своєї пенсії українцям: У Кабміні дали пояснення

неділя, 12 травень 2024, 21:22

Аби в майбутньому отримувати вищу пенсію, українці мають можливість купити страховий стаж. Причому зараз цю процедуру можна зробити в режимі онлайн, не відвідуючи державні установи. Детальні роз'яснення надали у Кабміні. Так, громадяни повинні укласти ...