Яка кава найкорисніша: Виявляється не заварна і, звісно, не розчинна

Мільйони українців фанатіють по каві і не уявляють без неї жодного дня. Однак хотілося б отримати від напою не тільки підбадьорливий ефект, але і користь для організму. Вчені постійно досліджують вплив кофеїну на самопочуття, щоб з'ясувати - яка кава краще.

Найкориснішим кавовим напоєм за результатами численних досліджень вважається фільтр-кава. Це напій, який готується методом одноразового протоку води через мелену каву, яку поміщають в фільтр. Вода просочується через порошок і витягує всі найкорисніші речовини, а кавова гуща викидається.

Саме такий напій вам приготують в більшості спеціалізованих кав'ярень.

Чим корисна фільтр-кава? Згідно з дослідженнями, в такому напої збережена максимальна користь кавових зерен, але при цьому зовсім немає шкідливого осаду. Відфільтрована кава знижує ризик смерті від серцево-судинних захворювань і містить багато антиоксидантів.

Яка кава найшкідливіша

Найшкідливішою на думку вчених є нефільтрована кава, тобто така, що випивається прямо з кавовою гущею. Це кава, заварена в чашці. Також шкідливими вважаються напої, в яких гуща надовго залишається у воді - це кава з турки або френч-преса.

Нефільтрована кава містить в 30 разів більше холестерину, ніж фільтрована, що створює велике навантаження на серце.

Яку каву краще пити - розчинну або мелену

Любителі кави іноді заварюють розчинний порошок, якщо немає часу або можливості приготувати справжню каву. У таких випадках вони задаються питанням, яка кава корисніше.

Вчені однозначні в думці - розчинна кава шкідливіша за мелену, хоч і готується простіше і швидше. При чому чим більше в ній різних добавок і консервантів, тим менше користі.

Вся справа в тому, що в процесі виробництва розчинної кави з зерен "витягають" практично всі ефірні олії і корисні елементи. Щоб склад розчинявся у воді, його багаторазово обробляють, позбавляючи залишків вітамінів.

Також в порошок можуть додавати стабілізатори, консерванти, ароматизатори, барвники, сухі вершки і цукор. Все це не додає користі напою. Кофеїну в такому напої також значно менше.

Якщо ви хочете отримати з напою швидкого приготування хоч якусь користь, то не заливайте розчинну каву окропом. Використовуйте для заварювання воду температурою 80-85° - тоді в ньому збережуться залишки вітамінів.

Варто відзначити, що і мелена, і розчинна кава шкідливі, якщо пити їх занадто часто. Будь-який напій з кофеїном шкідливий для людей з атеросклерозом, гастритом, хворобами нирок і серцево-судинної системи.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...