Яке майно можуть забрати у ухилянтів в Україні і що треба знати

Після набуття чинності нового законодавства про мобілізацію та штрафи, в Україні почали активно обговорювати перелік майна, яке уповноважені органи не можуть вилучити в разі, якщо боржник не сплатив штраф.

В той же час багато адвокатів, які знаються в тому числі і в питаннях мобілізації, нагадують, що в разі несплати штрафу, майно ухилянта, як і будь-якого боржника, може бути арештовано, вилучено та реалізовано на державному онлайн-аукціоні "СETAM", з вирученої суми вирахують суму штрафу, а решту повернуть власнику. За даними юристів, арештувати можуть як нерухомість, так і побутові речі.

Як з’ясував ТСН.ua, станом на зараз на цьому аукціоні, який працює з 2014 року, реалізується безліч лотів, які донедавна були ще майном боржників. Наприклад, днями в соцмережах користувачі поширили інформацію, що державною виконавчою службою Миколаївської області реалізується найдивовижніший лот – упаковка дріждів. На сайті аукціону "CETAM" дійсно є така пропозиція, стартова ціна цього товару – 5 гривень. Вочевидь, виконавці арештували цю упаковку дріжджів, тому що нічого іншого арештувати можливості не було.

На аукціоні реалізуються і більш ліквідні речі – одяг боржників, побутова техніка, посуд.

Через те, що з моменту набуття чинності нового мобілізаційного законодавства пройшло достатньо мало часу, арештованого майна ухилянтів на цьому аукціоні немає.

"Боржниками у виконавчих провадженнях є фізичні та юридичні особи, з яких на підставі рішення суду стягується заборгованність. В тому числі за несплату боргів по аліментах, невиплаті заробітної плати роботодавцем та іншим фінансовим зобов’язанням. Переважно це заборгованність, яка виникає на підставі кредитних договорів та договорів позики", - повідомили ТСН.ua в пресслужбі "CETAM".

Крім цього, в "CETAM" додали наступне: "На аукціоні можно зустріти лоти за стартовою ціною менше однієї гривні, так і лоти, які коштують мільярди гривень. Зокрема, заводи, літаки, судна, ТРЦ тощо. Зазвичай купівля такого лота залежить в першу чергу від зацікавленності покупців в ньому".

Що конфісковують зараз у боржників:

Серед майна, яке було конфісковано у боржників та наразі реалізується, є чимало такого, продаж якого здатна здивувати.
Наприклад, наразі на цьому аукціоні продається арештована парова швабра, яка вже була у користуванні. Її ціна – 150 грн., Швабра арештована Центральним відділом ДВС у м. Миколаєві.

На онлайн-аукціоні продається швабра, яку конфіскували у боржника. Фото: setam.net.ua / ©

На онлайн-аукціоні продається швабра, яку конфіскували у боржника. Фото: setam.net.ua

Державні виконавці Хмельницької області арештували радіоприймач одного з боржників. Цей товар також реалізували на онлайн-аукціоні, за нього прохали та виручили 90 гривень.

Як вказано на сайті онлайн-аукціону, крім таких дрібниць як цукерки, посуд, одяг, реалізовувались телевізори, ноутбуки, домашні кінотеатри, меблі, які донедавна належали боржникам.

Джерело: ТСН.ua

Справа Тищенка: Встановлено причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі

середа, 26 червень 2024, 0:37

20 червня у Дніпрі на проспекті Дмитра Яворницького група чоловіків у балаклавах та камуфляжі без розпізнавальних знаків одягла на колишнього військового наручники та завдала йому тілесних ушкоджень. Поліція розпочала два кримінальні провадження - за н...

Вєрка Сердючка - то символ виродка, - Ірина Фаріон відреагувала на слова Андрія Данилка під час концерту

вівторок, 25 червень 2024, 23:25

Фаріон наполягає, що всі українці, які досі говорять російською - поплічники агресора Володимира Путіна. Скандальна мМовознавиця та професорка Ірина Фаріон вважає, що своїми епітетами про Андрія Данилка та його реакцією на це, влучила точно в ціль. Про...