Яке свято 4 січня: Що не можна робити в цей день, особливо жінкам при надії. Традиції та прикмети

Свята Анастасія

4 січня православні відзначають День Святої Анастасії, яка відома як покровителька вагітних жінок. Мучениця була знатною римлянкою і жила в часи правління імператора Діоклетіана, який вчиняв жорстокі гоніння на християн, зазначають Патріоти України.

У святої Анастасії була мати, яка виховувала її в християнській вірі. При цьому батько був сенатором-язичником, і не хотів навіть чути про християн і їх віру. Тим більше, що віра християн тоді не схвалювалась владою. За віру людей віддавали на розтерзання левам.

Коли мати Анастасії померла, батько віддав свою дочку в дружини багатієві Помплію, який був їй неприємний через своє відношення до християнської віри. Вона хотіла зберегти невинність, і кожен раз, коли чоловік намагався підступитися до неї говорила, що хворіє невиліковним захворюванням і уникала його.

Після смерті свого чоловіка, дівчина витрачала гроші на допомогу християнам. Коли про це дізнався імператор Діоклетіан, то розлютився і наказав прив'язати Анастасію до чотирьох стовпів і розпалити під нею вогонь. Коли це зробили полум'я не торкнулося тіла мучениці, а дух зійшов до Бога.

Народні прикмети 4 січня

  • Погода 4 січня віщує погоду в жовтні;
  • Якщо на даху будинку багато бурульок, значить буде врожайний рік;
  • Якщо на День Анастасії хмари пливуть проти вітру, то в найближчі дні будуть снігопади;
  • Якщо у річці стало менше води, значить, рік буде несприятливим для рибальства. Також, така прикмета віщує посуху влітку.

Що не можна робити 4 січня

Сьогодні не можна бити тварин, інакше у людини будуть проблеми з ногами, виникнуть різні хвороби.

Не можна ходити по будинку босоніж, тому що близька людина може сісти у в'язницю.

В цей день не можна в'язати, щоб ніхто з родичів не був засуджений.

Чи нарахують субсидію, якщо частина сім'ї перебуває за кордоном

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:30

В Україні багато домогосподарств через складну економічну ситуацію отримують субсидії. У Пенсійному фонді України пояснили, як нараховується субсидія, якщо частина родини виїхала за кордон, передають Патріоти України. «До складу домогосподарства включа...

Чи будуть забирати в ухилянтів водійські права: Юрист пояснив усі нюанси

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:28

Відповідно до нового закону про мобілізацію, ухилянтів можуть тимчасово обмежувати у праві керувати транспортом. З відповідним позовом до суду звертатимуться ТЦК та СП, передають Патріоти України. Юрист практики військового права ЮК "Приходько та партн...