Якою була писемність слов'ян до кирилиці: Вчені зробили цікаве відкриття (фото)

Бичаче ребро з написом було виявлено на півдні Чехії в 2017 році.

Міжнародна група вчених з Чехії, Австрії, Швейцарії та Австралії дійшла висновку, що на території, населеній слов'янськими племенами, до впровадження кириличного письма користувалися рунами. Про це повідомили на сайті phys.org з посиланням на результати недавніх досліджень, передають Патріоти України.

Команда вчених, яку очолює Їржі Мачачек з Університету Масарика в місті Брно (Чехія), дослідивши напис на бичачій кістці, яка датується сьомим століттям, встановили, що на ній нанесено германські руни. Ймовірно, вони були найстарішим письмом, яке коли-небудь використовували давні слов'яни.

Бичаче ребро з написом було виявлено на півдні Чехії в 2017 році. Після генетичного і радіовуглецевого тестування було встановлено, що це найстаріший напис, знайдений у слов'ян.

"Цей чутливий аналіз показав, що кістка належить домашній рогатій худобі, яка жила близько 600 року нашої ери", - сказала член команди Зузана Хофманова, аналітик з Університету Фрібурга в Швейцарії.

Роберт Недома з Віденського університету ідентифікував напис як так звані руни Старшого Футарка, які використовували німецькомовні жителі Центральної Європи в другому-сьомому століттях.

За словами дослідників, алфавіт Старшого Футарка складався з 24 знаків. Останні сім з них були написані на недавно знайденому ребрі. "Ймовірно, спочатку на кістці було нанесено весь рунічний алфавіт. Отже, це не конкретне повідомлення, а, скоріше, навчальний інструмент", - йдеться в заяві команди вчених.

Досі вважалося, що найдавнішою слов'янською абеткою була кирилиця (інакше - глаголиця), винайдена візантійським ченцем Святим Кирилом в IX столітті. Кирило і його брат Святий Мефодій прибули в колишню Велику Моравію, яка охоплює сьогоднішню Чеську Республіку, Угорщину і Словаччину, а також частини Австрії, Німеччини, Польщі, України та Балкан, з місією в 863 році. Дослідження міжнародної групи вчених з Чехії, Австрії, Швейцарії та Австралії спростовує це припущення про алфавіт.

Ринок відкритий, але : Чому українські біженці тікають із Польщі до Німеччини - пояснення експертки

вівторок, 30 квітень 2024, 10:56

Німеччина є одним з головних напрямків як для українських біженців, так і трудових мігрантів. Цього року в країні дозволили працювати на підприємствах і вчити мову одночасно для заохочення працевлаштування. Про це у коментарі "Главкому" розповіла керів...

Шпигувала за понтонними переправами ЗСУ: СБУ затримала підозрювану, яка працювала на ворога на Донеччині

вівторок, 30 квітень 2024, 10:50

Служба безпеки повідомила про підозру жительці Донеччини, яка співпрацювала з Росією та шпигувала за понтонними переправами ЗСУ в регіоні. Про це повідомляє СБУ, передають Патріоти України. Зазначається, що затриманою виявилася 25-річна місцева житель...