Якщо є дозвіл на проживання в ЄС: За якої умови чоловіки можуть виїхати з України і що треба знати

Під час воєнного стану та загальної мобілізації майже всі військовозобов'язані чоловіки віком від 18 до 60 років не мають права залишати територію країни. Проте законодавство дає змогу перетинати кордон деяким категоріям громадян, передають Патріоти України.

До таких належать, зокрема, українці призовного віку, які мають посвідку на проживання в іншій країні. Про це заявив керуючий партнер юридичної компанії "Муренко, Курявий та Партнери" Микита Муренко, повідомляє РБК-Україна.

За його словами, правила перетину державного кордону українцями затверджено постановою Кабінету Міністрів від 27 січня 1995 року №57. Примітно, що цей документ не передбачає жодних винятків щодо перетину кордону для громадян, які мають дозвіл на проживання в іншій країні. Однак певні умови все ж таки дозволяють таким категорія осіб безперешкодно залишати межі України.

Юрист пояснив, що чоловіки з посвідкою на проживання в іншій країні можуть виїхати з України, якщо вони не є військовозобов'язаними. Такі категорії осіб можуть на законних підставах виїхати з країни за наявності відповідних позначок у паспортному документі.

Для тих, хто виїжджає з країни вперше, необхідно мати у паспорті штамп щодо оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання. Він має містити назву країни та дату.

Виїзд чоловіків, котрі постійно проживають за кордоном, затверджується штампом про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України. Також процедуру підтверджує довідка про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням коштів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справ України.

Водночас правозахисник зазначає, що перед перетином кордону потрібно погодити виїзд із Державною міграційною службою, а також територіальним центром комплектування та соціальної підтримки. Зокрема, чоловік, який офіційно змінив місце постійного проживання та не перебуває на обліку в жодному ТЦК та СП, може законно виїхати з країни під час військового стану та загальної мобілізації.

При цьому якщо чоловік, який постійно проживає за кордоном, офіційно не оформив своє вибуття з країни і не знявся з обліку ТЦК і СП, він не має права залишати країну.

Хто в Україні повинен пройти базову військову підготовку і де це зробити

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:42

Замість строкової служби для громадян в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Про це йдеться у змінах до закону про мобілізацію та військовий облік, який вступить у дію 18 травня, передають Патріоти України. "Українська правда. Життя...

Почала задихатися: На Полтавщині біля річки загадково померла дитина

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:28

На Полтавщині виявили тіло 13-річного хлопчика неподалік річки Псел. Поліція розпочала досудове розслідування. Про це повідомила пресслужба поліції регіону, передають Патріоти України. За попередньою інформацією слідства, двоє хлопців 13 та 14 років п...