Якщо війна затягнеться: Демограф дала прогноз, скільки українців не повернуться додому

Якщо війна на території України затягнеться, то незворотна міграція українців за кордон може становити близько п'яти мільйонів людей. Про це заявила директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Пташки при НАН України Елла Лібанова, передають Патріоти України.

Вона розповіла, що Україну з першого дня війни до 10 червня залишили 4,8 мільйона людей. За цей же період до країни в'їхало понад 2 мільйони громадян.

Лібанова наголосила, що такі дані надала Державна прикордонна служба України. За словами Лібанової, якщо гаряча фаза війни завершиться швидко, в Україну не повернуться від 500 до 600 тисяч людей, а якщо триватиме, то українські громадяни виїжджатимуть якнайдалі від України, і, якщо знімуть заборону на виїзд чоловіків, кількість тих, хто виїхав, досягне 5 мільйонів людей.

На думку директора Інституту демографії, у разі затяжної війни українки адаптуються до інших країн. Вона побоюється, що після завершення бойових дій їхні чоловіки можуть з'єднатися з ними закордоном.

Лібанова підкреслила, що державі необхідно підтримувати зв'язок із громадянами, які залишили країну. Водночас вона зазначила, що цифри, якими оперує Інститут демографії, різко відрізняються від даних ООН. Там повідомляли про 6,5 мільйона громадян, які виїхали з України через війну.

Водночас Елла Лібанова вважає, що внутрішня міграція в межах України дуже добре позначиться на політичній трансформації української нації.

"Буде перемішування, ми перестанемо думати, що жителі умовного Запоріжжя чимось принципово відрізняються від Франківщини. Тому це дуже добре, але це єдине, що у цьому позитивне", - зазначила вона.

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.