Ящик манго - 1 євро: Дива в Голландії очима українки (фото)

​На місцевих ярмарках у Роттердамі продукти значно дешевші, ніж у магазинах. Немає потреби запасатись ягодами чи фруктам, бо вони є цілий рік. Більшість голландців їдять у кафе та барах, а якщо готують вдома, то розігрівають напівфабрикати.​

Своїми враженнями від життя у Голландії поділилась 36-річна Марія Горошко з Києва. Вона жила працювала у столиці дизайнером меблів. Декілька місяців, як вона з 4-річною донькою переїхала жити у Роттердам, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

"Спочатку не думала, що буду жити у Голландії. Їхала туди на підробіток. Дуже потрібні були гроші. Я взяла квартиру у кредит та не могла виплатити останні внески, - розповідає Марія, - Моя сестра три роки там живе. Вона і запропонувала мені приїхати на три місяці по безвізу. Знайшла мені роботу та виділила місце у власній квартирі".

За дорогу на автобусі з Києва до Роттердама витратила півтори доби та 2500 грн. У неділю Марія приїхала, а вже у понеділок пішла працювати помічником у барі. У той же день отримала першу зарплату.

"Адаптації по суті не було. Я жила з сестрою та подругою, яку знала ще з 8 років. Розмовного бар'єра теж не відчула тому, що усі розмовляли англійською мовою, яку я і так знала. На роботі познайомилась із дівчатами з України та Росії та спілкувалась більше з ними, - згадує Марія, - Проте не вистачало особистого простору, бо ми разом і працювали та жили. А у кожного вже свої звички. Ще дуже не вистачало доньки, хоч і розмовляли кожний день. Вона була з колишнім чоловіком та його батьками в Україні".

На роботі дівчина познайомилась з хлопцем з Латвії. Згодом вони почали зустрічатись та чоловік запропонував зробити документи, щоб залишитись у країні. Марія розповідає, що можна було б спробувати влаштуватись у міжнародну чи іншу компанію та оформити робочу візу. Або оформити стосунки з європейцем чи голландцем, що вони й зробили.

"Тут такі партнерські стосунки прирівнюються до шлюбу. Я маю офіційний документ та через пів року зможу піти офіційно працювати, - ділиться Марія, - Щоб отримати громадянство, маю жити в країні 5 років. Також треба або підписати контракт з фірмою-роботодавцем або складати екзамени на знання мови. Тільки тоді зможу отримати голландський паспорт".

У Голландії найбіліші податки в Європі. Якщо зарплата понад 45 тисяч євро у рік (1 262 445 грн), з них вираховують 52%. Якщо менше – то 30%. За словами Марії, місцеві не прагнуть багато працювати, щоб не платити більше. Тих, хто заробляє до 45 тисяч євро рахують за середній клас, люди можуть собі дозволити і подорожі та брендовий одяг. Українці намагаються теж триматись цієї суми. На заводах зарплати близько 2 тисяч євро (56 100 грн) у місяць. Але якщо дохід менше ніж 1000 євро (28 000 грн) на людину – держава виплачує допомогу. Тобто, усі багаті працюють на бідних. Цим дуже користуються приїжджі.

"Голландці усі привітні та без хитринки. Про них турбується держава, не треба ні про що думати. У якійсь мірі як діти, - зазначає Марія, - Подруга була у магазині, де проходив розпродаж речей. У роздягальні були великі черги. Вона попросила, щоб жінка їй зайняла місце, поки вона ще щось пошукає. Але жіночка її просто не зрозуміла. Сказала: "Ти або тут, або там". Або я просила іншу пані оплатити мені картку метро своєю банківською карткою, а я їй готівкою б віддала. На мене так подивились здивовано!"

Робочий день починається о 7-8 ранку та триває до 16 години. Ввечері місцеві йдуть у бари відпочивати. Переважно їдять у кафе, люблять гостру, перчену їжу. Найулюбленіша страва – Харінг. Це молодий почищений оселедець сантиметрів 15. Його треба брати за хвіст та одразу їсти. Харінг їдять з хлібом та цибулею або під місцеву горілочку Дженівер, вона десь 30 градусів.

"Вдома їдять напівфабрикати, нема потреби щось готувати. Продають напівготову порізану картоплю, макарони та соуси до них, супи у пачках. Але тут вони не такі як у нас хімічні, - розповідає Марія, - Кухня дуже проста. Якщо помідорний суп – то помідори та піджарка, якщо гороховий суп – теж тільки горох та теж піджарка".

Деякі голландці їздять працювати в інші міста, тому може бути невеликий затор на в'їзді. Марія зазначає, що країна розміром як Київська область. А саме місто Роттердам як 3 райони Києва, населення близько 800 тисяч людей. Усе розташовано досить компактно: у центрі високо поверхові будинки, а навкруги будиночки на 3 та 4 поверхи у голландському стилі.

"Немає різнокаліберних балконів чи якихось надбудов. Видно, що дотримуються генерального плану. Ідеш та душа радується. Вразили дороги для авто та велодоріжки. Велосипедист завжди буде правий, - розповідає Марія, - Я і сама на роботу добираюсь на велосипеді. Дорога займає хвилин 20".

Марія розповідає, що ніхто з голландців не купує квартиру чи машину за готівку, усі беруть кредити. Та виплачують їх майже до пенсії. Якщо у когось є великий кредит, йому менше податків нараховують. Тим, хто приїжджає на заробітки можна зняти кімнату за 300-500 євро (8 400 – 14 000 грн). Вона з чоловіком знімає 4-кімнатну квартиру з садом за 1000 євро (28 000 грн).

"Щодо продуктів, вони дешевші на базарах, ніж у магазинах. Два рази на тиждень у кожному районі міста проводять продуктові ярмарки, - зазначає Марія, - Під вечір ціни знижують. За 1 євро (28 грн) купила ящик манго, іншого разу - ящик хурми. На екзотичні фрукти ціни нижчі, за 1 євро купую 6 авокадо. Немає потреби робити якісь запаси ягід чи фруктів. Усе є цілий рік. Я зараз купила хурму, що у нас тільки зимою продають".

Свинина чи яловичина у магазині коштує 7-8 євро (196-224 грн),курка – 3-4 євро. А на базарі за 5 євро (140 грн) можна купити 3 кг курячого м'яса. На пиво ціна – 1,5 євро (42 грн), у кафе ціна на нього 2,8 євро (79 грн) за стакан, коктейлі – біля 5 євро (140 грн). Багатий вибір якісного вина, його ціна близько 4 євро (112 грн) за пляшку. На цигарки ціни близько 7 євро (196 грн).

"Є польські магазини, де з-під полиці продають сигарети по 3,5 євро (98 грн) без акцизу. Можна знайти усе, що хочеш, якщо знати місця, - ділиться Марія, - Але перші чотири місяці не могла ніде купити гречки. Потім, коли приїхала в Україну, собі наготувала її та наїлась".

Жінки у країні можуть йти у декрет на 7-8 місяці вагітності, їй будуть ще пів року виплачувати повну зарплату. Але потім суми зменшують. Якщо жінка виходить на роботу, її дитині безкоштовно дають садочок. Для непрацюючої мами садочок коштує близько 2000 євро (56 100 грн) у місяць. Але дитина там до 15-16 години, не на увесь день. Такі умови – або працюєш, або сидиш вдома з дитиною.

"Питала у місцевих мам, який портфель купувати дитині, що потрібно для першого класу. Мені розповіли, що дитині з собою треба максимум водичка, яблучко та бутерброд. Усі зошити, книжки та ручки забезпечує держава та вони є у класі. Немає домашнього завдання. Також діти зобов'язані уміти плавати. Ту на рівні з фізкультурою ходять у басейн та здають нормативи по плаванню. Але канікули не ціле літо, але 1 місяць у серпні, - розповідає Марія, - З 14 років дитина має обрати фах та вчити вже ті предмети, що їй потрібні".

Школи починають з 4 років та ходить до обіду. Навчання обов'язкове та безкоштовне. Іноземців вчать мові, а місцевих дітей – загальним дисциплінам. Є групи подовженого дня. Але знову ж таки, для тих, хто не працює та не платить податки вони дорогі – 900 євро (25 250 грн) у місяць, для інших – 60 євро (1600). В школі не годують, треба брати з собою їжу. Але наглядають за усіма на 100%.

Мобілізація в Україні триває: Стало відомо, які дані потраплять до оновленого реєстру призовників

субота, 20 квітень 2024, 7:26

Напередодні відбулось засідання Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, на якому було розглянуто три законопроєкти. Серед них - про реєстр військовозобов’язаних. Про це повідомила членкиня комітету Ірина Фріз (фракція "Європейська солідарніс...

В Україні хочуть вивести з обігу паспорти-"книжечки" зразка 1994 року: Чого чекати

субота, 20 квітень 2024, 6:50

Стали відомі нові подробиці можливих змін, які стосуються паспортів українців. Про них у коментарі для ТСН.ua розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передають Патріоти України. "Я оприлюднив річний публічний звіт, як це передб...