Ідеальне джерело протеїну, а хрусткі панцири - просто "цимес": Американські дослідники переконують, що вживання комах у їжу може поліпшити обмін речовин людини

Автори дослідження вважають, що комахи повинні складати більшу частину людського раціону. При цьому науковці попереджають про деякі неприємні побочні ефекти

Вчені рекомендують частіше їсти комах / фото ua.depositphotos.com

Хрусткі панцири комах є поживною добавкою, яку багато хто волів би не вживати в їжу. Однак дослідження показало, що поживні речовини, що містяться в комах, можуть покращувати метаболізм.

Коли дослідники з Вашингтонського університету посадили мишей на дієту, яка включала хітин - полісахарид, який є в екзоскелетах комах, панцирах ракоподібних і грибах - шлунки тварин роздулися, що викликало спеціалізовану імунну відповідь, пише Sciencealert.

Цією відповіддю стало виробництво унікального кишкового ферменту, необхідного для перетравлення хітину, а також активація клітин, що регулюють жирові тканини в організмі.

Результати дослідження засвідчили, що миші, яких годували хітином разом з жирною їжею, мали кращий метаболізм порівняно з мишами, яких годували лише жирною їжею. При цьому, миші які вживали хітин, не поправлялися.

Вчені відзначили, що ссавці зазвичай не виробляють ферменти, достатньо сильні, щоб розщеплювати полісахариди, які вони їдять, але хітин, схоже, є винятком, що має еволюційні корені.

Вони допустили, що до вимирання динозаврів стародавні ссавці їли комах набагато частіше, ніж зараз. До того ж дослідження показали, що деякі ссавці вже давно пристосувалися до переварювання хітину.

"Комахи не тільки безпечні для споживання нашим видом, вони також можуть забезпечувати життєво важливі поживні речовини, такі як білок, і їх можна збирати екологічно чистим способом", - відзначили вчені.

Вони вважають, що комахи повинні складати більшу частину нашого раціону, хоча це може вимагати певної переконливості. З'ясування того, які частини комахи є найбільш поживними і чому, може допомогти вченим розробити більш смачні способи отримання поживних переваг.

Тепер група вчених планує провести таке ж дослідження, але вже за участю людей.

У Мілані під номером Шевченка грає футболіст з українським корінням, який народився в Аргентині (фото)

п’ятниця, 9 травень 2025, 15:36

9 травня у домашньому поєдинку 36-го туру чемпіонату Італії Мілан зіграє на Сан-Сіро проти Болоньї. У цьому матчі футболісти Россонері гратимуть у футболках із дівочими прізвищами своїх матерів на честь Дня матері, який відзначається 11 травня, зазнача...

Лікарі з'ясували вік, в якому треба припинити пити алкоголь, інакше...

п’ятниця, 9 травень 2025, 15:35

Вживання алкоголю для багатьох людей є цілком звичною річчю. Однак, хоча помірне споживання зазвичай не є шкідливим, лікар Річард Рестак у своїх роботах визначив, що воно може бути шкідливим для мозку після досягнення певного віку, передають Патріоти У...