"Ідейно шкідливі висловлювання": Як КДБ стежив за Ніною Матвієнко

"Ідейно шкідливі висловлювання": як КДБ стежив за Ніною Матвієнко

У неділю, 8 жовтня, померла народна артистка України Ніна Матвієнко.Історик і журналіст Едуард Андрющенко опублікував документ про стеження КДБ за артисткою, починаючи від 1970-х років, передають Патріоти України.

Так, у звіті КДБ про закордонні гастролі Матвієнко 1970 року сказано, що співачка "встановила знайомство з українцями, що проживають у Канаді..., самоініціативно виїжджала в гості до канадських українців, неправильно інформувала місцевих жителів про ситуацію в Україні. Будучи на гастролях у Франції 1969 року, Матвієнко, дотримуючись заходів обережності, зустрічалася з керівниками СУМ – Спілки української молоді. Підтримує зв'язок з націоналістично налаштованими особами, що проживають у Києві".

Інший документ, датований груднем 1978 року КДБ УРСР склав на ім'я очільника ЦК КПУ Щербицького.

Тоді Матвієнко брала участь у постановці вистави "Коли цвіте папороть" за творами Гоголя, яка стривожила КДБ. Радянські спецслужби перевіряли співачку через її "ідейно шкідливі висловлювання".

"В 1971 році Матвієнко вийшла заміж за Гончара П.І, прийомного сина націоналістично налаштованого скульптора Гончара І.М., який організовував у себе на квартирі музей української старовини.. для сбору "антирадянських елементів", – йшлося в документі КДБ.

Сеул вимагає у МОК гарантій що таке більше не повториться У Парижі а церемонії відкриття Олімпійських ігор Південну Корею представили як КНДР

субота, 27 липень 2024, 15:30

У Міжнародному олімпійському комітеті попросили вибачення. Під час церемонії відкриття літніх Олімпійських ігор 26 липня у Парижі спортсменів із Південної Кореї оголосили представниками Корейської народно-демократичної республіки, тобто Північної Коре...

Рік полярних сяйв: Астронавт NASA показав приголомшливі кадри з орбітальної станції, що зафіксували дивовижне природне явище (відео)

субота, 27 липень 2024, 15:15

У NASA показали нові кадри з борту Міжнародної космічної станції: на камеру потрапили полярні сяйва, зірки та швидкий метеор. Відео записав астронавт, командир місії SpaceX Crew-8 Метью Домінік, передають Патріоти України з посиланням на Space.com. . ...