"Іду на ви!": 29 липня в Україні відзначають День Сил спеціальних операцій (відео)

До складу ССО входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій.

29 липня воїни наймолодшої та найсучаснішої складової Збройних Сил України, Сил спеціальних операцій (ССО), святкують своє професійне свято, нагадують Патріоти України.

Сили спеціальних операцій – це окремий рід сил ЗСУ, що був заснований у 2016 році. До складу ССО входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спеціальних операцій.

День Сил спецоперації ЗСУ було встановлено указом президента України від 26 липня 2016 року, з метою «подальшого розвитку національних військових традицій, ураховуючи важливу роль Сил спеціальних операцій Збройних Сил України у забезпеченні обороноздатності держави».

Гаслом Сил спеціальних операцій ЗСУ, було обрано бойове гасло Святослава Хороброго — «Іду на ви!». Нову символіку й однострої було остаточно затверджено наказом МО №606 від 20 листопада 2017 року.

Відповідно до Закону України "Про Збройні Сили України" Сили спеціальних операцій Збройних Сил України здійснюють спеціальну розвідку. Крім того, разом з органами військового управління розвідки та військовими частинами розвідки ЗС України "можуть залучатися до заходів добування розвідувальної інформації з метою підготовки держави до оборони, підготовки та проведення спеціальних операцій та/або спеціальних дій, забезпечення готовності Збройних Сил України до оборони держави".

ССО вирізняються високими вимогами щодо добору кандидатів на службу – відбір у ССО проходять лише 10% кандидатів. Таким чином спецпризначенцями стають лише високомотивовані, стресостійкі та досвідчені військові. Також велику увагу в ССО приділяють підготовці особового складу.

Для того, щоб поступити на службу до ССО ЗСУ, кандидат повинен подати заявку на проходження кваліфікаційного курсу. Ті, хто буде відібраний для його проходження упродовж трьох тижнів будуть проходити різноманітні випробовування по спеціальній програмі. Одним з ключових є тест з фізичної підготовки, який складається з п’яти вправ: бігу на 3 км, бігу на 100 м, підтягування на перекладині, згинання і розгинання рук в упорі лежачи, піднімання тулуба з положення лежачи.

Курсанти живуть в наметах на полігоні без будь-якого зв’язку із зовнішнім світом. Заборонені навіть СМС рідним. Пересуватись по табору дозволено лише перебіжками. Якщо хтось порушить це правило, його чекає покарання. Щоденні фізичні навантаження витримують не всі — чимало кандидатів здаються, інші не проходять психологічного відбору. Як стверджують в ССО, 90% кандидатів не доходячи до кінця селекції або курсу.

На тих же, хто успішно пройшов відбір, чекає навчання під час якого кожен військовослужбовець повинен освоїти одну з п'яти спеціалізацій — командира, інженера, фахівця з озброєння, медика або зв'язківця.

Усі ці спеціалізації є взаємозамінними – знаннями з основ медицини або мінування володітимуть усі спецпризначенці без виключення. Спецпризначинців навчають бути розвідником, брати участь у рейдах у тил ворога, підпільній роботі за лінією фронту і створення агентурної мережі, пошуку і евакуації полонених або заручників, антитерористичної діяльності та наданню медичної допомоги.

Воїни ССО за час протистояння російській агресії відзначились при проведенні багатьох бойових операцій, як у відкритому протистоянні з противником, так і в його тилу.

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...

Чоловік відмовився від повістки, бо "має трьох неофіційних дітей": Яке рішення ухвалив суд

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:44

У Львівській області до 3 років іспитового терміну засудили чоловіка, який категорично відмовився від мобілізації. Свої дій він пояснив тим, що хворий та "має трьох дітей, які офіційно на нього не зареєстровані". Про це йдеться у вироку Самбірського ра...