"Йдучи, замість вибачень, сказали: "Сильно жирно ви тут живете": Адвокат із Дніпра розповів, як у його будинок помилково увірвався спецназ

Власник будинку в Дніпрі, у якого поліцейський спецназ провів обшук помилково, розповів подробиці інциденту. Як заявив в інтерв'ю "Фактам" 39-річний адвокат Олександр Пришедько, коли рано-вранці 26 червня 2020 року хтось почав громити його будинок, він вирішив, що це пограбування, передають Патріоти України.

"Дружина з дітьми того дня гостювали в родичів, і я був удома сам. Двері були відчинені. Я рано встав, встиг зробити у дворі зарядку, після чого, не зачиняючи вхідні двері, пішов у душ. І раптом почув, як у моєму будинку б'ють вікна. Не встиг вийти з душу, як відчинилися двері ванної кімнати і туди влетіли озброєні люди в чорному одязі й балаклавах. Двоє з них відразу повалили мене на підлогу і завдали кілька ударів. Я вдарився головою об підлогу", – згадує чоловік.

За словами постраждалого, він був абсолютно голий і пролежав так 45 хвилин. "Мені не давали встати і не дозволяли навіть прикритися. Мені в потилицю впиралося дуло автомата, а на обличчя капала кров – з руки спецназівця, який, очевидно, порізався під час штурму", – зазначив він.

Пізніше із записів з камер відеоспостереження Пришедько побачив, що, поки двоє спецназівців тримали його у ванній, ще п'ятеро поліцейських ходили по будинку і все перевертали.

"Я сказав, що як адвокат маю право вимагати, щоб під час обшуку в моєму домі були присутні представники обласної колегії адвокатів. І що, ініціюючи такий обшук, співробітники поліції зобов'язані були самі повідомити про це колегію, чого ніхто не зробив. Мені по-хамськи відповіли, що "їм це до одного місця", – підкреслив власник будинку.

Тільки через півтори години йому нарешті показали ухвалу суду про проведення обшуку. "Подивившись документ, зрозумів, що він стосувався не мене, а мого сусіда. Я живу в будинку №7, а в постанові чітко написано, що обшук мав проводитися в будинку №9! Там і прізвище було не моє, а сусіда. Я сказав про це співробітникам поліції. Але ті не відреагували. "Перевірте адресу, – говорю. – Вам у сусідній будинок!" – сказав Пришедько.

У підсумку поліцейські зателефонували керівництву, після чого обшук припинили, закривши протокол. "У протоколі, до речі, так і написано: "Обшук припинено у зв'язку з тим, що співробітники... помилилися адресою", – додав постраждалий.

За його словами, майну було завдано значної шкоди, а в нього самого були гематоми по всьому тілу і струс мозку. "Зайшовши у двір, вони передусім розбили дорогу камеру відеоспостереження. Виламали двері, розбили кувалдою електронний привід вартістю 25 тисяч гривень, розбили вікна. А йдучи, замість вибачень, сказали: "Сильно жирно ви тут живете. Нічого страшного, з вас не убуде", – зізнався адвокат. Пізніше він виявив, що після обшуку з гардеробної зникли 20 тисяч доларів.

Джерело: Факты

До 600 євро на людину: Названо суми, які роздають біженцям з України в найпопулярніших країнах ЄС

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:56

Українські переселенці, шукаючи притулок за кордоном, можуть розраховувати на фінансову підтримку від країни, де вони перебувають. Найбільше українських біженців знаходиться у Німеччині, Франції, Італії, Польщі та Чехії. Розміри соціальних виплат від ц...

В Україні засуджені зможуть служити в ЗСУ навіть офіцерами, але є умова: У Раді пояснили механізм

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:44

Генеральним штабом Збройних сил спільно з Міноборони та Мін’юстом було розроблено законопроєкт про можливість мобілізації засуджених. Документ передбачає обов’язкову згоду не лише самих в’язнів, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спе...