Є норми, але..: Чи мають право мобілізувати чоловіків віком до 25 років під час воєнного стану

Чоловіків до 25 років, які вже мають статус військовозобов'язаного, під час воєнного стану можуть мобілізувати. Справа в тому, що в осіб, яких можна залучити до служби, бувають три категорії: призовники, військовозобов'язані та резервісти, передають Патріоти України.

У призовників є посвідчення про приписку до дільниці, у військовозобов'язаних – військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного (такий документ також мають засуджені), у резервістів – лише військовий квиток. Фактично законодавство дозволяє мобілізацію категорії військовозобов'язаних, навіть якщо цій особі 18-25 років, пояснила в коментарі "ВВС Україна" юристка Наталія Гнатик.

"Чоловіки від 18 до 25 думають, що вони усі не можуть бути мобілізовані, бо вони призовники. Але їхній статус фактично визначається їхнім військово-обліковим документом", – розповіла вона.

На практиці виходить, що в категорію військовозобов'язаних переходять чоловіки, через стан здоров'я визнані непридатними в мирний час, але обмежено придатними у воєнний.

Із 2 квітня останній статус взагалі скасували. Тепер людину вважатимуть лише придатною, непридатною та придатною до конкретних завдань (для служби в тилових підрозділах, ТЦК і СП тощо).

Тобто громадяни "непридатні в мирний час, але обмежено придатні у воєнний", за словами Гнатик, "повністю не втрачають статус особи, яка має стосунок до військової служби", юридично їхній статус – військовозобов'язаний.

Таку норму містило старе мобілізаційне законодавство, а нове змінило її, але не виправило саму ситуацію. Тобто не повернуло таким чоловікам статус призовника.

"Це якраз основна маса людей до 25 років, яких мобілізовують", – пояснила юристка. Тому вона назвала поняття мобілізаційного віку від 25 років "хитким".

Проблема також може виникнути у звільнених цього року строковиків. З одного боку, вони мають право на рік відстрочки й у військкоматах їм видають мобілізаційні повістки на "через рік".

"А з іншого боку – їм нема 25 років, як особи, які проходили фактично базову службу, вони є непризовними. Як буде реалізовуватись ця норма на практиці – побачимо лише через рік", – зазначила адвокатка Анжела Василевська.

Зі свого боку адвокат Олександр Камша сподівається, що найближчим часом питання молодих чоловіків "непридатних до військової служби у мирний час, але обмежено придатних у воєнний" вирішать, а недосконалості в законі усунуть.

За його словами, якщо подібна справа доходить до суду, то "норми законодавства, які допускають неоднозначне чи множинне тлумачення, завжди трактують на користь особи". Додамо: ще однією категорією чоловіків до 25 років, яких можна примусово мобілізувати, є громадяни, які закінчили військову кафедру у ВНЗ й отримали звання офіцера запасу.

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...