Вчені провели досліди і вивчили взаємодію 30 спецій з вірусом і методом комп'ютерного моделювання з'ясували, що всі вони в тій чи іншій мірі зв'язуються з білком S і головною протеази (вона відповідає за розмноження вірусу), проте активніше всіх веде себе пиперин. Це речовина в перці відповідає за гострий смак і аромат спеції.
Кількість пиперина в різних видах перцю залежить від походження. Пряність із Шрі-Ланки містить 15% цієї речовини, а з В'єтнаму, Індії і Малайзії — 2-7%. Крім того, пиперин досить нестабільний і може втрачати свої властивості при окислювальних процесах (наприклад, при контакті з киснем). Тому в покупному молотому перці його може не вистачати. Це дослідження індійських учених є тільки гіпотезою, її необхідно підтвердити реальними експериментами.
Лікарі сходяться на думці, що пекучі прянощі в принципі мають властивість посилювати імунітет. Це пов'язано з тим, що вони активізують захисні функції організму. Тому спеції гарні в профілактиці простудних захворювань.
Вибивання килимів на снігу було звичним зимовим заняттям для багатьох сімей у радянські часи. Цей метод вважався ефективним способом очищення килимів від пилу та бруду. Однак з часом ставлення до цієї традиції змінилося. У минулому, коли побутова хімія...
Композитна металева піна (CMF) нарешті готова до виробництва після багатьох років інтенсивних випробувань(CMF). Цей матеріал не схожий ні на що створене досі. Примітно, що CMF поєднує в собі міцність сталі з легкістю алюмінію і є стійким до балістичних...