Її вигляд наводить жах! Вчені розкрили нові подробиці загадкової "жінки, яка кричить"

Мумія "жінки, яка кричить", чий вираз обличчя порівнюють зі страхітливою маскою з культового фільму "Крик", є однією з найвідоміших і найзагадковіших мумій Єгипту. Останки єгиптянки були знайдених в гробниці поблизу Луксора ще в 1935 році, але вчені провели нову експертизу, аби все ж з'ясувати, чому жінку знайшли з відкритим ротом, передають Патріоти України

Експерти використала комп’ютерну томографію, щоб виявити подробиці про морфологію, стан здоров’я та збереження мумії, а також інфрачервоне світло та інші передові методи, щоб "віртуально розкрити" мумію. Нове дослідження припускає, що давня єгиптянка могла померти насильницькою смертю, пише CNN.

За новим даними, жінка, яка померла приблизно 3500 років тому, була дуже добре забальзамованою ладаном і смолою ялівцю. "Її бальзамували дорогим імпортним матеріалом", – зазначив автор дослідження, професор радіології в лікарні Каср Аль-Айні при Каїрському університеті Сахар Салім.Дослідники не виявили розрізів на тілі, тобто мозок, діафрагма, серце, легені, печінка, селезінка, нирки та кишківник все ще присутні. І це дуже дивно. Адже класичний метод муміфікації того періоду включав видалення всіх таких органів, крім серця.

Також встановили, що жінка померла у віці 48 років і мала зріст 1,54 метра. Щодо захворювань, то єгиптянка страждала від легкого артриту хребта, адже сканування виявило кісткові шпори на деяких хребцях. На щелепі були відсутні кілька зубів, які, ймовірно, були втрачені перед смертю.Однак дослідження не змогло встановити точну причину смерті, а також те, що спричинило жахливий вираз на обличчі жінки. Але вчені висловили цікаву гіпотезу.

Професор Сахар Салім сказав, що добре збережена природа мумії, рідкість і вартість матеріалу для бальзамування, а також інші похоронні методи, такі як використання перуки з фінікової пальми та кілець, покладених на тіло, виключають необережність процесу муміфікації. Дослідники ставлять собі запитання: чому бальзамувальники нехтували закрити її рот? Адже зазвичай, вони обгортали тканинними пов'язками щелепну кістку та череп, щоб рот померлого не відкрився.

Згідно з дослідженням, "крикливий вираз обличчя" мумії можна було б розцінити як трупний спазм – рідкісну форму м’язової застиглості, пов’язану з насильницькою смертю. Це означає, що жінка кричала від агонії або болю і в цей час померла.

Автори дослідження припустили, що вона була муміфікована протягом 18-36 годин після смерті, перш ніж її тіло розслабилося або розклалося. Тож положення відкритого рота під час смерті збереглося.

Проте, за словами дослідників, існує кілька інших факторів, включаючи процес розкладання, швидкість висихання, а також силу стискання обгорток, які могли впливати на вираз обличчя мумії. "Процедури поховання або посмертні зміни могли сприяти зміни на обличчі "мумій, що кричить". Справжня історія чи обставини смерті цієї жінки невідомі, тому причину її крикливого вигляду на обличчі неможливо точно встановити", – підсумував Сахар Салім.

"Жінка, що кричить" була похована під гробницею архітектора храму єгипетської цариці Хатшепсут (1479–1458 рр. до н. е.) Сенмута, який займав важливі посади. Згідно з дослідженням, вважається, що жінка з відкритим ротом була родичем Сенмута.

Останки єгипетської жінки були знайдені під час експедиції під керівництвом Метрополітен музею в Нью-Йорку, і її труна виставлена там сьогодні. А муміфіковане тіло "жінки, що кричить" зберігається в Каїрському Єгипетському музеї.

У когось зламався прибутковий бізнес: У США ураган виніс на пляж кокаїн на мільйон доларів

середа, 7 серпень 2024, 10:00

В американському штаті Флорида ураган виніс на пляж десятки пакунків з кокаїном. Їх знайшов відпочивальник, якому пакети видалися підозрілими, повідомляє Bild, передають Патріоти України. Поліцейські, що прибули на виклик, виявили у пакунках кокаїн на ...

Тариф на газ в Україні злетять? Скільки доведеться платити за кожен куб та чи збільшать до "ринкової" ціни

середа, 7 серпень 2024, 9:52

В Україні тариф на газ для населення не зміниться щонайменше до кінця квітня 2025-го. За кожен кубометр доведеться платити 7,96 грн. І хоча в "Нафтогазі" й заявляють, що ринкова ціна значно вища, насправді в газовій галузі склалась унікальна для Україн...