Їх носили доісторичні люди: Археологи знайшли прикраси, яким 120 тис. років (фото)

Провідний автор дослідження Даніелла Бар-Йосеф Майер називає знахідки прикладомАрхеологи знайшли мушлі-прикраси під давніми похованнями у печері Кафзех на півночі Ізраїлю. Їх вік оцінюють у 120 тис. років, передають Патріоти України.

На знахідці були виявлені залишки червоної вохри та невеликі рукотворні дірочки. Припускають, що через них доісторичні люди нанизували нитку для створення намиста, яке носили на шиї.

Для підтвердження такої гіпотези вчені змоделювали можливе зношення зразків. Спочатку потерли сучасні мушлі піском, камінням та шкірою, а згодом нанизали їх на мотузку з дикого льону. Коли нові зразки порівняли із давніми то побачили ідентичні сліди на поверхні. Дійшли висновків, що давні мушлі розміщувалися щільно одна від одної.найдавніших прикрас. Імовірно, такі намиста вказували на приналежність особи до певної групи, або демонстрували статус чи якісь переконання. Також знахідки вчергове змінюють уявлення про майстерність доісторичних "примітивних" мисливців-збирачів.

Цікавим є і той факт, що подібні, але неперфоровані 160-тисячолітні мушлі, знайшли у печері Міслія, що розташована ближче до Середземного моря. Проміжок часу між ними та мушлями з Кафзеху може привідкрити таємницю винайдення людиною мотузки.

Що буде, якщо ТЦК не встигнуть за 60 днів обробити заявку на оновлення даних - роз'яснення юриста

понеділок, 29 квітень 2024, 2:35

Відповідно до нового закону про мобілізацію в Україні, чоловікам призовного віку буде потрібно протягом 60 днів уточнити свої облікові дані у Центрах комплектування. Електронне оновлення даних ще не працює. За нинішніх умов ТЦК доведеться ставити на об...

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...